Λάρισα: Εκδήλωση μνήμης για τον Γεωργάκη Ολύμπιο

Τέτοιες μέρες, διακόσια χρόνια πριν, ο συντοπίτης αγωνιστής Γεωργάκης Ολύμπιος μαζί με τον Γιάννη Φαρμάκη πολεμούσαν στο μοναστήρι του Σέκου, στα Καρπάθια όρη, τους δύο χιλιάδες στρατιώτες του Εμίν αγά, οι οποίοι με οδηγό έναν πρώην φύλακα του μοναστηριού πλησίασαν τις θέσεις των Ελλήνων αγωνιστών.
Ο τουρκικός στρατός ενισχύθηκε μετά από βομβαρδισμούς και πολιορκία δώδεκα ημερών με τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες και κανόνια του Σελίχ πασά. Λίγο πριν το τέλος και αφού ο Φαρμάκης είχε παραδοθεί ο Γεωργάκης Ολύμπιος έβγαλε στους συναγωνιστές του έναν πύρινο λόγο που κατέληγε ως εξής: «Η Ευρώπη εγνώρισε τους γιους της Ελλάδας. Η βοήθεια που υποσχέθηκε η Ρωσία έρχεται πολύ αργά για μας. Εμπρός αδέλφια! Ας πεθάνουμε κοιτάζοντας άφοβα τον θάνατο στα μάτια. Ζήτω η θρησκεία και η ελευθερία της Ελλάδας. Θάνατος στους βαρβάρους».
Την επόμενη, δέκατη τρίτη ημέρα της πολιορκίας, ο Γεωργάκης Ολύμπιος, από το Λιβάδι Ελασσόνας, όταν τα κανόνια του Σελίχ πασά έκαψαν την ξύλινη είσοδο του καμπαναριού, μέσα στο οποίο βρίσκονταν με τα παλικάρια του «έβαλε φωτιά στα βαρέλια με το μπαρούτι και ανατινάχθηκαν όλοι, χριστιανοί και αγαρηνοί» (Χρ. Αθανασίου). Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1821. Υπήρχε «κάτι το υπεράνθρωπο, το θεϊκό στην απόφασή του» (Φιλίμων).
Λάρισα: Εκδήλωση μνήμης για τον Γεωργάκη Ολύμπιο
Ο Γεωργάκης Ολύμπιος «υπήρξε πραγματικός ήρωας, γεμάτος από ειλικρινή αφοσίωση, έξοχο θάρρος και ενθουσιώδη έρωτα για την πατρίδα του» (Gordon). H Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η πόλη μου» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Λάρισας «Γεωργάκης Ολύμπιος», τον Σύλλογο Πυθιωτών Λάρισας «Σελλοί Ολύμπου» και τη «Φωτοθήκη Λάρισας» τιμούν τον ήρωα και πρόδρομο της ελληνικής επανάστασης Γεωργάκη Ολύμπιο με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μπροστά στην προτομή του, που βρίσκεται στην Τρίγωνη Πλατεία της Λάρισας, την ημέρα του θανάτου του, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, και ώρα 7.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου, ομιλία από τον πρόεδρο του Συλλόγου Λιβαδιωτών κ. Ξενοφώντα Κοκκινοπλίτη και μικρό μουσικό αφιέρωμα από του μουσικούς Γιώργο Δεληγιάννη (κλαρίνο) και Κώστα Παπαδημητρίου (λαγούτο).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος