Λάρισα: Διεθνές Συνέδριο για την ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων

Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με το Δίκτυο «Major Cities of Europe», διοργανώνουν το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου, το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά δια ζώσης, στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λάρισα, από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου 2022.

Το συνέδριο, και τις τρεις ημέρες, θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Κατσίγρα.

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει πρακτικές και χρήσεις των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφόρησης (ΤΠΕ) από «έξυπνες» πόλεις και κοινότητες. Πρόκειται για πρακτικές, οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξή των πόλεων, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Το Συνέδριο «From Chaos to Cosmos» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, του e-trikala, του ΣΕΠΕ και του δικτύου CIVINET.

Το Δίκτυο «Major Cities of Europe» είναι μια ένωση ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – πόλεων και περιφερειών, που δεσμεύονται στην καινοτομία των υπηρεσιών των πολιτών, αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Το συνέδριο απευθύνεται σε αιρετούς και στελέχη ΟΤΑ που αναλαμβάνουν ή και συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών, εκπροσώπους επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας καθώς και σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές Διοίκησης και Οικονομίας, Χωροταξίας και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας και σε όσους ενδιαφέρονται γενικά για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των πόλεων.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε έναν ανοικτό και δημιουργικό διάλογο γύρω από κάθε έννοια η οποία σχετίζεται θεωρητικά και πρακτικά, με το δίπολο «ΤΠΕ – ανάπτυξη έξυπνων πόλεων».  Κεντρική έννοια στην εν λόγω σχέση και αιχμή του δόρατος οποιασδήποτε σχετικής στρατηγικής από πλευράς φορέων, θεσμών και πόλεων, είναι η έννοια της Καινοτομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του συνεδρίου και την επίτευξη του σκοπού του, είναι η συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων του χώρου της πολιτικής και του ακαδημαϊκού κόσμου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συμμετέχουν ως εισηγητές στο συνέδριο.

  1. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Bournemouth, κ. Δημήτριος Μπούχαλης θα παρουσιάσει τη σημασία της έξυπνης και περιβαλλοντικής νοημοσύνης για τον τουρισμό, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις προς το 2030.
  2. Ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δεληγιάννης Δημήτρης θα αναπτύξει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο Δήμος της Λάρισας, από την εφαρμογή του Προγράμματος «Larissa- Learning City».
  3. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», κ. Μιχάλης Χριστάκης θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία «blockchain» ενισχύει τη συστημική ανθεκτικότητα της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης, απέναντι στο «Χάος» των νέων τεχνολογιών.
  4. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πάνος Φυτσιλής θα αναπτύξει το θέμα της δημιουργίας πολύπλοκων οικοσυστημάτων εντός των έξυπνων πόλεων, με επίκεντρο τον πολίτη.
  5. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Παόλο Νέζι  θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα «Snap4City», συμβάλει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην εξεύρεση έξυπνων λύσεων, προς επίτευξη της απόδοση των επενδύσεων και πραγματικής βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της πόλης.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος