ΚΕΠ Υγείας Ελασσόνας: «Η πρόληψη σώζει ζωές»

Ο Δήμος Ελασσόνας συμμετέχει στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ευαισθητοποίησης για αυτό το είδος καρκίνου που όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια, μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Υγείας κ. Καριπίδης στόχος του ΚΕΠ Υγείας Ελασσόνας είναι να υπενθυμίσει σε όλες τις γυναίκες ότι ο καρκίνος του μαστού τις αφορά και ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο ή και σε προκαρκινικό στάδιο αυξάνεται όλο και περισσότερο λόγω της ευαισθητοποίησης των γυναικών όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο των μαστών με την αυτοψηλάφηση, τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα.

Τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού έχουν αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με αυτήν την ασθένεια μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω παραγόντων όπως η έγκαιρη ανίχνευση, η νέα εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία και η καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένα εξόγκωμα του μαστού ή πάχυνση που αισθάνεται διαφορετική από τον περιβάλλοντα ιστό
  • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση ενός μαστού
  • Μια πρόσφατα ανεστραμμένη θηλή
  • Εκροή υγρού (αιματηρού και μη) από τη θηλή
  • Εξέλκωση, κρούστα ή ξεφλούδισμα της χρωματισμένης περιοχής του δέρματος που περιβάλλει τη θηλή ή το δέρμα του μαστού
    • Ερυθρότητα ή όταν το δέρμα του μαστού είναι πεπαχυσμένο και η εικόνα του θυμίζει « φλοιό πορτοκαλιού»

     

  • Παράγοντες κινδύνουΟι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν κάποια κύτταρα του μαστού αρχίζουν να αναπτύσσονται ανώμαλα.

    Οι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

    Το γυναικείο φύλο. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

    Αύξηση ηλικίας. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται όσο γερνάτε.

    Ατομικό ιστορικό παθήσεων του μαστού. Αν κάνατε βιοψία μαστού που βρήκε λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) ή άτυπη υπερπλασία του μαστού, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

    Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Αν η μητέρα, η αδελφή ή η κόρη σας είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

    Κληρονομικά γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ορισμένες μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορούν να περάσουν από τους γονείς στα παιδιά. Οι πιο γνωστές μεταλλάξεις γονιδίων αναφέρονται ως BRCA1 και BRCA2. Οι γιατροί εκτιμούν ότι περίπου το 5 με 10 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού συνδέονται με μεταλλάξεις γονιδίων που περνούν από γενιές μιας οικογένειας.Η ανίχνευση των γονιδίων μπορεί να γίνει με εξέταση αίματος και συστήνεται από τον ειδικό, σε όλες τις γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών.

    Έκθεση σε ακτινοβολία. Αν λαμβάνατε θεραπείες ακτινοβολίας στο στήθος σας ως παιδί ή νεαρός ενήλικα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται.

    Η παχυσαρκία. Το να είστε παχύσαρκοι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    Το κάπνισμα.

    Η Κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    Εμμηναρχή σε νεότερη ηλικία .Έναρξη εμμήνου ρύσεως πριν την ηλικία των 12 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    Έναρξη εμμηνόπαυσης σε μεγαλύτερη ηλικία.

     Το πρώτο παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    Ατεκνία

    Μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία.

    Στρατηγικές πρόληψης

     

    Προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού.

    Γυναίκες 39-49 ετών: Μαστογραφία κάθε 2 έτη

    Γυναίκες 50 ετών και άνω: Μαστογραφία κάθε έτος

    Αυτοεξέταση μαστού. Η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να ξεκινάει από νεαρή ηλικία και να συνεχίζεται τακτικά κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Ο λόγος είναι πως συμβάλλει στην επαγρύπνηση των γυναικών σχετικά με την υγεία των μαστών. Αν υπάρξει μια αλλαγή, εξογκώματα ή άλλα ασυνήθιστα σημεία στο στήθος σας, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας.

    Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο: Μέχρι ένα ποτό τη μέρα.

    Τακτική φυσική Άσκηση: Στόχος για τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

    Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

    Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή. Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή που συμπληρώνεται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μικτούς ξηρούς καρπούς μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    ***Οι πληροφορίες προέρχονται από υλικό ενημέρωσης της MAYO Clinic των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και από το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών-Άγιος Σάββας.

     

     

     

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος