Η επαυξημένη πραγματικότητα «συναντά» τη συλλογή Παπαθεοδώρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει για πρώτη φορά μία ιστορική έκθεση στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα», με τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα».

Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λόγιου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες  αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά, θρησκευτικά, Θεσσαλών λογοτεχνών, κλπ.), χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (κάρτες), εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια οικογενειών της πόλης. Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).

Γι’ αυτή την πολύ σημαντική έκθεση σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και εφαρμόστηκε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι μια επαύξηση του πραγματικού φυσικού κόσμου που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ψηφιακών οπτικών στοιχείων, ήχου, βίντεο ή άλλων αισθητηριακών ερεθισμάτων μέσω της τεχνολογίας των κινητών συσκευών. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σκοπό να παρέχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη της έκθεσης και παράλληλα να του δώσει την ελευθερία να επιλέξει με διαδραστικό τρόπο την ξενάγησή του στο χώρο, με μη γραμμικό τρόπο, δίνοντας έμφαση σε προσωπικούς τομείς ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες. Με την επαυξημένη πραγματικότητα ο επισκέπτης συναντά το έκθεμα, επιλέγει τις πληροφορίες του ενδιαφέροντός του, ενημερώνεται, αλληλοεπιδρά και επικοινωνεί ως ενεργός συμμετέχων και όχι ως παθητικός δέκτης πληροφοριών.

Στην έκθεση “Larissa mea dulcissima.Γλυκυτάτη μου Λάρισα»-Συλλογή Νικόλαου Παπαθεοδώρου μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί αναγνωρίζονται περίπου 40 εκθέματα και μέσω της επαύξησης, παρουσιάζεται για το κάθε ένα από αυτά, αφήγηση, μέσω βίντεο από τον ίδιο τον συλλέκτη κ. Νίκόλαο Παπαθεοδώρου, της προέλευσης και της ιστορίας του εκάστοτε αντικειμένου.

Στον πολυσέλιδο και καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει και τεκμηριώνει την έκθεση παρέχεται η ίδια δυνατότητα. Μπορεί κανείς να κατεβάσει την εφαρμογή στη δική του συσκευή μέσω των παρακάτω συνδέσμων επιτρέποντας παράλληλα την χρήση της κάμερας και των αισθητήρων:

Android: https://play.google.com/store/apps/details

Apple: https://apps.apple.com/…/%CE%B3%CE%BB%CF…/id1660911805

Ανοίξτε την εφαρμογή  στο κινητό σας, «στοχεύστε-σκανάρετε» την φωτογραφία/αντικείμενο της έκθεσης με την ειδική σήμανση ή της φωτογραφίας του αντικειμένου στον κατάλογο και απολαύστε την μοναδική εμπειρία.

Υλοποίηση προγράμματος: Interactive Light Designs- Θοδωρής Ράντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος