Γ. Συρογιαννόπουλος: Περισσότερα τα οφέλη του εμβολίου από τη φυσική νόσηση για τα παιδιά

Για την λοίμωξη covid-19 στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και για τον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων 12-17, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Συρογιαννόπουλος.

Ξεκινώντας από το θέμα της νόσησης ο καθηγητής επισήμανε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα παιδιά στην πλειοψηφία τους, νοσούν ήπια έως μέτρια. Εμφανίζουν δηλαδή συμπτώματα, σε περίπτωση που μολυνθούν από λίγες ώρες έως κάποιες μέρες. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, που η μετάλλαξη Δ δείχνει να κυριαρχεί και στην χώρα μας, δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για την αντίδραση παιδιών και εφήβων.

Γ. Συρογιαννόπουλος: Περισσότερα τα οφέλη του εμβολίου από τη φυσική νόσηση για τα παιδιά«Η μετάλλαξη Δ – σημείωσε ο κ. Συρογιαννόπουλος – έχει μεγάλη διασπορά. Οι πληροφορίες τοπικά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά από παραθεριστικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση παιδιών, δείχνουν ότι υπάρχει μία αύξηση περιστατικών, που ξεπερνά τα νούμερα που ανακοινώνονται. Και σε αυτή τη μετάλλαξη βέβαια υπάρχουν δύο άξονες: τα ίδια τα παιδιά και το περιβάλλον τους. Η «έφοδος» της μετάλλαξης Δ στον ελληνικό χώρο δεν είναι 2 μήνες που παρατηρείται. Υπήρξε σταδιακή εμφάνιση και τον τελευταίο μήνα φαίνεται να επικρατεί. Πρέπει να περιμένουμε και να ερευνήσουμε για να δούμε πώς θα πάει στις επόμενες εβδομάδες. Βλέπουμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή τα νούμερα δεν είναι στα επίπεδα του προηγούμενου κύματος που ήταν πολύ υψηλά. Όμως είναι κλιμακούμενα. Ίσως τις επόμενες εβδομάδες δούμε ακόμη μεγαλύτερα».

Εμβολιασμός των παιδιών

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό παιδιών, εφήβων και νέων ανθρώπων, αυτό που ξεκαθάρισε ο καθηγητής παιδιατρικής είναι ότι στην Ελλάδα συζητάμε μόνο για τις ηλικίες από 12 έως 17 έτη. Επισήμανε ότι η συζήτηση ξεκινά και σταματά εκεί, καθώς εάν ανοίξει (ακούστηκαν για παράδειγμα απόψεις για εμβολιασμό παιδιών από 5 ετών και πάνω), επί της ουσίας θα συζητάμε εκτός πραγματικότητας, δημιουργώντας μία ασαφή «ομπρέλα», όπου κάθε ηλικία θα είναι εντός συζήτησης και αυτό θα μπερδέψει πολύ τα πράγματα.

Γ. Συρογιαννόπουλος: Περισσότερα τα οφέλη του εμβολίου από τη φυσική νόσηση για τα παιδιάΤάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 12-17, εξηγώντας ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, μπορεί μεν παιδιά και έφηβοι να μη νοσούν βαριά, υπήρξαν ωστόσο περιπτώσεις παιδιών που νοσηλεύτηκαν με covid και εμφάνισαν σοβαρά περιστατικά μυοκαρδίτιδας. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις παρενεργειών από το εμβόλιο, κυρίως μυοκαρδίτιδας, τόνισε όμως ότι, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία (κυρίως από τις ΗΠΑ) μιλάμε για 4 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ως παρενέργεια του εμβολίου σε 1 εκατομμύριο δόσεις και τα οποία αντιμετωπίζονται εύκολα, με μία έως τρεις ημέρες νοσηλείας εάν χρειαστεί, σε αντίθεση με τη φυσική νόσηση που οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι πολλαπλάσιες και πιο σοβαρές.

Τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι απόλυτος, ωστόσο, τα θετικά του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα και πάντως εντάσσονται στον γενικό κανόνα των εμβολίων.

«Γίνεται διαρκώς ένας αγώνας συλλογής στοιχείων- σημείωσε ο καθηγητής – από όλο τον κόσμο. Μιλάμε για κάτι που μας απασχολεί μόλις 1,5 χρόνο. Ξέρουμε ότι και με τη φυσική νόσηση αι τα αντισώματα δεν παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Συζητάμε για παράδειγμα για 3η δόση μετά το εξάμηνο. Γι’ αυτό και επιλέγουμε τον εμβολιασμό ακόμη και μετά τη φυσική νόσηση».

Εξήγησε, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία ότι είναι δύσκολο να μιλάμε για τείχος ανοσίας στον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος μεταλλάσσεται και κάλεσε τους γονείς να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους για το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών τους, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επιφυλακτικοί παιδίατροι και αυτό δεν είναι εκτός πραγματικότητας, αρκεί η επιφυλακτικότητα να είναι γνήσια και να συνοδεύεται από μελέτη στοιχείων από την πλευρά των παιδιάτρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος