Ερώτηση Βελόπουλου για την αποζημίωση σταφυλοπαραγωγών στη Θεσσαλία

Τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού» στην περιοχή τους, όπως συνέβη αντίστοιχα, με τους συνάδελφους τους παραγωγούς στο ν. Πέλλας, ζητά να κινήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω σχετικής του ερώτησης, ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης”, βουλευτής Λάρισας, Κ. Βελόπουλος.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτηση του ο κ. Βελόπουλος, “πολλοί αμπελοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας ζητούν και αυτοί, να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν, όπως οι συνάδελφοι τους παραγωγοί του νομού Πέλλας, που έλαβαν αποζημιώσεις κατόπιν των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα στα επιτραπέζια σταφύλια. Όπως μας ενημέρωσαν, ευτυχώς, οι συνάδελφοι τους παραγωγοί του νομού Πέλλας εντάχτηκαν στις σχετικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας («de minimis»). Ο κυκλώνας «Ιανός» ζημίωσε σε μεγάλο βαθμό τα επιτραπέζια σταφύλια στην Θεσσαλία, αφού ο μεγάλος όγκος νερού, που χτύπησε τα φυτά τους σε ένα από τα κρισιμότερα στάδια, αυτό του χρωματισμού, προκάλεσε «σοκ», σταματώντας το χρωματισμό τους. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε απώλεια μέρους της παράγωγης, αφού το τελικό προϊόν ήταν μη εμπορεύσιμο ή υποβαθμισμένο ποιοτικά”.

“Μας ενημέρωσαν και για τις μετρήσεις δυο τηλεμετρικών σταθμών του Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας στις περιοχές της Χάλκης, της Λάρισας και του Συκαιώνα, της Καρδίτσας, οπού αποδεικνύεται, πως κατά τη διάρκεια του «Ιανού», τα αμπέλια της περιοχής τους δεχτήκαν, περίπου, από 90 έως και 165 χιλιοστά βροχής, αντίστοιχα, όπερ σημαίνει, 90 ως και 165 τόνους νερού ανά στρέμμα”, σημειώνει ο κ. Βελόπουλος, ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πράξει ανάλογα και για τους Θεσσαλούς, όπως και για τους παραγωγούς στο ν. Πέλλας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος