Ερώτηση Ά. Βαγενά για την εξαίρεση μήλων, ροδάκινων και καρπών με κέλυφος από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Ερώτηση με θέμα “Για ποιον λόγο το ΥΠΑΑΤ καταργεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση από τα μήλα και τους καρπούς με κελύφη σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027”,  κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, Άννα Βαγενά.

Στην ερώτησή της, η κ. Βαγενά σημειώνει μεταξύ άλλων :

“Ενώ το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027 βρίσκεται στην τελική του φάση για έγκριση, και ενώ για την ελληνική γεωργία προβλέπονται 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, μια σειρά προϊόντα φαίνεται να μένουν έξω από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που σκοπό τους έχουν ειδικά την ενίσχυση ενός συγκεκριμένου γεωργικού τομέα που αντιμετωπίζει προβλήματα, που αν παραμείνουν, θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη και αφανισμό της παραγωγής, επηρεάζοντας έτσι όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές και θα βάλουν σε κίνδυνο την επιβίωση των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη.

Για ποιο λόγο  λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου, που αρχικά θα συμπεριλάμβανε 19 τομείς στη συνδεδεμένη ενίσχυση, τώρα εξαιρεί από αυτήν τα μήλα που δεν ανήκουν στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα κάστανα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα ροδάκινα;

Ιδιάτερα στην περιοχή της Αγιάς, κάτι τέτοιο θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την επιβίωση της περιοχής, όπου οι αγρότες που ασχολούνται συστηματικά με τη μηλοκαλλιέργεια είναι ήδη αγανακτισμένοι που τα μήλα τους δεν εντάχθηκαν ούτε στα προϊόντα που πήραν κορωνοενισχύσεις. Η κυβέρνηση αντί να διορθώσει αυτήν την αδικία σχεδιάζει να προσθέσει ακόμα  μία αδικία για τα μήλα Αγιάς….

….Ακόμα,  οι καρποί με κέλυφος, τα  ροδάκινα και τα μήλα είναι εξαγωγικά προϊόντα και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, άρα υπάρχει ανάγκη για συνεχόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Με ποιο σκεπτικό λοιπόν, το ΥΠΑΑΤ προτείνει την κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε αυτά τα προϊόντα; Ποιους τομείς και ποια συγκεκριμένα προϊόντα προβλέπετε να εντάξετε, κ. Υπουργέ, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της περιόδου 2023-2027 και ποιος θα είναι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για αυτές;” καταλήγει η κα Βαγενά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος