Επιφυλάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Μ.Π.Ε του Ε65 (Μακρυχώρι -Καλαμπάκα)

Σημαντικές επιφυλάξεις εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (21.3.2023)και καταψήφισε την ΜΠΕ του έργου: «Οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), Τμήμα Μακρυχώρι – Καλαμπάκα»», ως προς τα έργα διευθέτησης των ποταμών Καλέντζη και Παμίσου και λοιπών πρόσθετων/συμπληρωματικών υδραυλικών τεχνικών έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε οτι: «Δίνονται στην ΤΕΡΝΑ γύρω στα 100 χλμ. καθαρισμών-διευθετήσεων σε Πάμισο και Καλέντζη και σε παραπόταμους και διώρυγες που καταλήγουν σε αυτούς, χώρια αναχώματα, που δεν ξέρουμε αν υπήρχαν στην αρχική ΚΥΑ, πιθανόν όχι, γιατί αναφέρεται στον ΙΑΝΟ.
Παρ’ όλο που στην εισήγηση γράφεται ότι τα υπ’ όψη ‘’αντιπλημμυρικά’’ αποσκοπούν στην προστασία του Ε65, των γύρω οικισμών και καλλιεργειών, οι εργασίες ουσιαστικά είναι διευθετήσεις-καθάρισμα ποταμών-διωρύγων και ενίσχυση ορισμένων αναχωμάτων που είναι αποσπασματικά και δεν αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τις βροχές ο κάμπος της Καρδίτσας, ιδιαίτερα η περιοχή που είναι νότια του Ε65 που πλημμυρίζει και με μικρές βροχές, πολύ μικρότερες του ΙΑΝΟΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον ‘’Διομήδη’’ ο Ε65 στην περιοχή ανάμεσα Καρποχώρι – Άγιο Θεόδωρο – Μακρυχώρι γύρισε τα νερά προς Σταυρό και Πρόδρομο και πλημμύρισαν (περιοχή Ε).
Δηλαδή ο Ε65 λειτουργεί σαν ένα μεγάλο ανάχωμα που κόβει την Καρδίτσα στη μέση και όλα τα νερά πρέπει να περάσουν από τους υπάρχοντες αποδέκτες που απλώς καθαρίζονται και ενισχύονται τα αναχώματα.
Επίσης τα αναχώματα στον ΙΑΝΟ έσπρωξαν τα νερά προς τα Μεγάλα Καλύβια (Πάμισος) και προς Μακρυχώρι (Καλέντζης) όπως φαίνεται και στη συνημμένη δορυφορική φωτογραφία που είναι μια ημέρα μετά τον ΙΑΝΟ και δεν φαίνεται η πλήρης κάλυψη από τα νερά.
Ένα παράδειγμα αποσπασματικότητας-προχειρότητας: πριν τα Τρίκαλα ο Ε65 περνάει πάνω από τον Πηνειό και όχι πάνω από τον Πάμισο. Ο Πάμισος χύνεται στον Πηνειό 1,2 χλμ πριν τον Ε65, όμως για το τμήμα αυτό (Πηνειός) δεν αναφέρεται κάτι (σημείο Α).

Οι κεντρικοί αποδέκτες των νερών του Ν/Δ τμήματος των νομών Καρδίτσας & Τρικάλων είναι στα σημεία Α (Πάμισος – Πηνειός, Β (διώρυγα), Γ (διώρυγα), και Δ (Καλέντζης) που απλά καθαρίζονται.
Υπ΄ όψη ότι σε Πάμισο και Καλέντζη υπάρχουν αρκετές εργολαβίες και δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν και διπλοπληρωμές.
Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την προτεινόμενη ΜΠΕ του έργου: «Οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), Τμήμα Μακρυχώρι – Καλαμπάκα», ως προς τα έργα διευθέτησης των ποταμών Καλέντζη και Παμίσου και λοιπών πρόσθετων/συμπληρωματικών υδραυλικών τεχνικών έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής
».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος