Ένωση γονέων & κηδεμόνων Δ. Λάρισας για το θάνατο του 11χρονου μαθητή

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Λάρισας εκφράζει “την οργή του για το τραγικό περιστατικό στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που είχε σαν αποτέλεσμα τον άδικο χαμό 11χρονου μαθητή και το τραυματισμό άλλων δύο συμμαθητών του”.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση “δυστυχώς και αυτό το τραγικό συμβάν είναι άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα της διαχρονικής  υποχρηματοδότησης όλων των Κυβερνήσεων στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα σχολικά κτίρια. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες αυτής της στρατηγικής, που ακολουθεί τόσο η εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και οι δήμοι, που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση των σχολικών μονάδων, ακριβώς γιατί ζυγίζει τις ζωές των παιδιών μας με βάση τις αντοχές της οικονομίας.

Την ώρα, που στις σχολικές επιτροπές του δήμου Λαρισαίων επικρατεί η τακτική «σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι» για να βγει ο χειμώνας, οι απαραίτητες συντηρήσεις στα σχολεία έχουν «παγώσει». Εκατοντάδες αιτήματα συνωστίζονται εν αναμονή των εργολαβιών που δεν βγαίνουν ποτέ, ενώ τα εκατομμύρια των αστικών αναπλάσεων σε έργα βιτρίνας, στο κέντρο της πόλης, «πάνε κι έρχονται» εν όψει των εκλογών. Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα από χαλασμένες σιδερόπορτες, μπασκέτες και ασυντήρητους καυστήρες για να μπουν σε προτεραιότητα οι ανάγκες των παιδιών μας για μόρφωση με σύγχρονους όρους;

Αναρωτιόμαστε άραγε πόσο ασφαλείς είναι οι σχολικές μονάδες στην πόλη μας, όταν σε ένα συντριπτικό ποσοστό τα σχολικά κτίρια δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις πυροπροστασίας; Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στην κατασκευή σχολικών κτιρίων έχει επιτρέψει κάθε λογής «λύση ανάγκης», με συνέπεια να μην εφαρμόζονται ούτε τα βασικά που προβλέπονται στη νομοθεσία, σε σχέση με οδεύσεις διαφυγής, κλιμακοστάσια κλπ. Τι να πει κανείς για τα σχολεία αποθήκες και τις αίθουσες τσίγκινων εμπορευματοκιβωτίων που υπάρχουν στην πόλη…

Ο πρόσφατος σεισμός ανέδειξε έντονα την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης και βγήκε στην επιφάνεια το γερασμένο σχολικό κτιριακό δυναμικό που υπάρχει στην πόλη, το οποίο κάθε άλλο παρά ασφαλές είναι. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι «απ’ όλα έχει ο μπαξές», όπως σχολικά κτίρια χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια, σχολεία τακτοποιημένα με τους νόμους των αυθαιρέτων που δεν εξασφαλίζουν αυτόματα και την στατική ενίσχυση αυτών των κατασκευών. Επίσης αυθαίρετες προσθήκες και κτίρια κατασκευασμένα με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς. Η πλειοψηφία των στατικών επεμβάσεων που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στα σχολεία της Λάρισας επαναφέρουν απλώς τα κτίρια στην πρότερη κατάσταση, στην οποία βρίσκονταν πριν τον σεισμό, χωρίς επιπλέον στατική ενίσχυση.

Η ασφάλεια και ο έλεγχος της σχολικής μονάδας είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας για εμάς και τα παιδιά μας!

Ως ΔΣ της Ένωσης Γονέων Λάρισας καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να εκφράσουν την οργή και την συμπαράστασή τους για το περιστατικό με διεκδικητικές πρωτοβουλίες προς τις σχολικές επιτροπές του Δήμου, σε συμπόρευση με την Ένωση Γονέων για κάθε λογής ελλείψεις σε σχολεία, όσο και προς την κεντρική κυβέρνηση  για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την πλήρη & ασφαλή συντήρηση των σχολείων με ευθύνη  του κράτους.

Δεν  υπάρχουν λέξεις  για  να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τόσο του αδικοχαμένου 11χρονου μαθητή, αλλά και των άλλων δύο τραυματισμένων συμμαθητών… μόνο οργή!!!

Η οργή να μετατραπεί σε διεκδίκηση. Όσες ευθύνες κι αν αποδοθούν μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό, δεν μπορούν να δώσουν άλλοθι στην αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος