Ενίσχυση της Θεσσαλικής πλευράς του Ολύμπου μέσω του ΕΣΠΑ ζητά ο Β. Κόκκαλης

Την αναγκαιότητα της ένταξης των περιοχών του Θεσσαλικού Ολύμπου στις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΣΠΑ που αφορούν τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Β. Κόκκαλης, φέρνοντας το ζήτημα στη βουλή με ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027», η Προτεραιότητα 5 (Π5) αφορά τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις και το ύψος των πόρων που τις αφορούν ανέρχεται στα 99.191.969 €.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο ειδικός στόχος:RSO5.2. «Ενίσχυση της ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τοπικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της φυσικής κληρονομιάς, του βιώσιμου τουρισμού και της ασφάλειας σε περιοχές πλην των αστικών (ΕΤΠΑ)» στον οποίο ανήκουν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Δύναται να υλοποιηθούν σε περιοχές που καταγράφουν αναπτυξιακή υστέρηση, μείωση πληθυσμού και ύπαρξη σημαντικών εμποδίων ανάπτυξης. Μάλιστα μεταξύ αυτών προτεραιότητα δίνεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και στις λειτουργικές περιοχές αστικού και αγροτικού χώρου, καθώς και σε περιοχές που διαθέτουν αξιόλογους φυσικούς/πολιτιστικούς πόρους με δυνατότητες αξιοποίησης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας.
Στην περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου τόσο ο Δήμος Ελασσόνας όσο και ο Δήμος Τεμπών έχουν όλα τα χαρακτηριστικά και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.
Το τμήμα του Θεσσαλικού Ολύμπου, βρίσκεται στον Δήμο Ελασσόνας και στον Δήμο Τεμπών της Π.Ε. Λάρισας. Επίσης, καταγράφεται σημαντική μείωση του πληθυσμού ποσοστού 26,26% ,σύμφωνα με τα πρόσφατα απογραφικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021). Αντίστοιχα, στο Δήμο Τεμπών σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταγράφεται εξίσου σημαντική μείωση του πληθυσμού η οποία ανέρχεται στο 14,32% .
Επίσης και οι δύο περιοχές είναι γεωργοκτηνοτροφικές και παράγονται σε αυτές φημισμένα προϊόντα όπως κρασί, ελιές, ακτινίδια και Αμύγδαλα στον Δήμο Τεμπών και στον Δήμο Ελασσόνας αμύγδαλα, καρύδια, κρασί, ρόδια ενώ τελευταία παρατηρούνται και αξιόλογες προσπάθειες στον κλάδο των αρωματικών φυτών. Επιπλέον ο Δήμος Ελασσόνας, δεδομένου ότι η έκταση του χαρακτηρίζεται σε ποσοστό 78% ορεινή και ημιορεινή (38%ορεινή και 40% ημιορεινή), και μόνο το 22% της έκτασης του είναι πεδινό, πρωταγωνιστεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας και κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην παραγωγή φημισμένων τυροκομικών προϊόντων, με αντιπροσωπευτικότερο το Τυρί Φέτα Π.Ο.Π, όσο αλλά και των μοναδικών στη χώρα μας κρεάτων Π.Ο.Π. Αρνάκι Ελασσόνας και Κατσικάκι Ελασσόνας.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί αν προτίθενται να εντάξουν τις περιοχές του Θεσσαλικού Ολύμπου , Δήμο Ελασσόνας και Δήμο Τεμπών, στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προκύπτουν από το νέο ΕΣΠΑ και αφορούν τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις;».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος