Εικαστική παρέμβαση σε στύλο της ΕΥΗΛ της 10ετίας του 1930 στη Λάρισα

Εικαστική παρέμβαση σε έναν από τους εναπομείναντες μεταλλικούς στύλους της ΕΥΗΛ του 1925-1930, στην οδό Ερυθρού Σταυρού στη Λάρισα, διοργάνωσαν και υλοποίησαν με την υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, ο Γιάννης Πέτρου και ο Κωστής Τσιάχας, υπό την επιμέλεια της Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο.

Ένα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς μετουσιώθηκε σε πίδακα χρωμάτων που αναβλύζει την ενέργεια της τέχνης του δρόμου και της πόλης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του  Νικ. Παπαθεοδώρου για την δημιουργία των μεταλλικών στύλων ηλεκτρισμού της ΕΥΗΛ, «Η ΕΥΗΛ (Εταιρεία Υδρεύσεως και Ηλεκτροφωτισμού Λαρίσης) κατάφερε μέχρι το 1930 ολόκληρη η πόλη να απολαμβάνει τα αγαθά της ύδρευσης και του ηλεκτροφωτισμού. Για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος είχε κατασκευάσει και τοποθετήσει σε διάφορα επίκαιρα σημεία της πόλης ψηλούς μεταλλικούς στύλους μερικοί των οποίων διασώζονται μέχρι και σήμερα. Η Εταιρεία αποδείχθηκε πρότυπος για όλη τη χώρα, με την ευμένεια και του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου».
Εικαστική παρέμβαση σε στύλο της ΕΥΗΛ της 10ετίας του 1930 στη Λάρισα
Για την εικαστική παρέμβαση, με τίτλο Ελέκτρο230, χρησιμοποιήθηκαν τα επτά βασικά χρώματα -μαζί με το λευκό, το μαύρο και το χρυσό- που συμβολίζουν και αντιπροσωπεύουν όλο το χρωματικό φάσμα όπως και την ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα της πόλης. Με το χρώμα, τιμάται το βασικό εργαλείο της τέχνης της ζωγραφικής του δρόμου ενώ με την επιλογή ενός τρισδιάστατου αντικειμένου ως καμβά υπογραμμίζεται η ποικιλομορφία του αστικού περιβάλλοντος και η ανάγκη επισήμανσης και επανανοηματοδότησης του.
Η τέχνη του δρόμου όπως και η αστική ζωή είναι μια βαθιά θεμελιακή ανθρώπινη εμπειρία με πολυεπίπεδες αναφορές, αυτή αντιπροσωπεύει και αυτή τιμά η συγκεκριμένη εικαστική δράση, δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ρόλο της τέχνης στο δημόσιο χώρο και υπερασπίζοντας μια δημόσια τέχνη στην εποχή που το δημόσιο και ως χώρος και ως αίσθημα πλήττεται βάναυσα.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο ξεκίνησε το 2007 στη Γαλλία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Federation des Arts de la Rue) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου, Στόχος των εκδηλώσεων είναι να εκφραστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό, μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο που διαφέρει από αυτό των παραδοσιακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος