«Χρώματα της Αποκριάς» – Έθιμα και τραγούδια της Λάρισας σε ντοκιμαντέρ

Κάθε χρόνο, εδώ και έξι χρόνια, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνει τα Μπουλούκια-θιάσους μεταμφιεσμένων με τη συνοδεία μουσικών με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, που ξεκινούν από διαφορετικά σημεία της πόλης, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης.

Θίασοι και πολίτες κατέληγαν στην Κεντρική πλατεία όπου στηνόταν μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με σπουδαίους εκπροσώπους της δημοτικής μας παράδοσης όπως ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, τα Χάλκινα της Κοζάνης κλπ. Πρόκειται για μια εκδήλωση που αγαπήθηκε αμέσως, και αυτό φάνηκε τόσο από τη συμμετοχή των πολιτών όσο και των συνεργαζόμενων συλλόγων. Να σημειωθεί, ότι οι θίασοι πριν φτάσουν στην Κεντρική πλατεία κάνουν στάσεις σε πεζόδρομους και πλατείες, παρουσιάζοντας χορούς και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κλπ).

Επειδή φέτος, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού, η εκδήλωση δε θα πραγματοποιηθεί, δημιουργήθηκε μια ταινία μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) όπου παρουσιάζονται τα έθιμα της Αποκριάς του νομού Λάρισας με τα ανάλογα τραγούδια.

Το μουσικό μέρος ανέλαβε ο Γιώργος Δεληγιάννης και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ενώ την έρευνα, το υλικό (φωτογραφίες, γκραβούρες κλπ) και τα κείμενα έκανε η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού. Τα γυρίσματα έγιναν στο Δημοτικό Ωδείο και στο Λαογραφικό Μουσείο και η ηχογράφηση στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας.

Η εν λόγω ταινία, εκτός του καλλιτεχνικού αποτελέσματος, θα έχει πολλές χρήσεις εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα, ενώ θα αποτελέσει κληροδότημα για τις νέες γενιές, και ταυτόχρονα θα διασκεδάσει τους Λαρισαίους αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Στην ταινία υπάρχει αναφορά όχι μόνο στο χθες, αλλά και στο σήμερα, με την αναβίωση των Μπουλουκιών.

Το ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα αύριο, Τετάρτη 3 Μαρτίου, στις 19:00 στη σελίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στο fb και στο κανάλι της στο youtube.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος