ertnews.gr

B. Κόκκαλης: Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία οι ΤΟΜΥ

16/01 10:14
B. Κόκκαλης: Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία οι ΤΟΜΥ

Δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με κορωνίδα τη μονιμοποίηση όλου του υγειονομικού προσωπικού, παρουσίασε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Βασίλης Κόκκαλης , μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΤΟΜΥ της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για τη συμπλήρωση των πέντε ετών λειτουργίας του θεσμού των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης, «το 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε μία προσπάθεια ανασυγκρότησης της προνοσοκομειακής φροντίδας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, στην οικογενειακή ιατρική, στην ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για κάθε πολίτη (ασφαλισμένο και ανασφάλιστο), στην παρέμβαση στην κοινότητα, στην εκπαίδευση (αγωγή) υγείας του πληθυσμού, στη λειτουργία διεπιστημονικών ομάδων υγείας, των ΤΟΜΥ ως πρώτων σημείων επαφής και πλοήγησης του πολίτη στο σύστημα υγείας και στην κατάλληλη κάθε φορά φροντίδα.
B. Κόκκαλης: Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία οι ΤΟΜΥ
Το καλοκαίρι του 2019 λειτουργούσαν οι 127 πρώτες ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, αφήνοντας ήδη πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην φροντίδα υγείας των πολιτών, σημειώνοντας μετρήσιμα αποτελέσματα και αποσπώντας θετικότατες αξιολογήσεις από εγχώριους και διεθνείς εμπειρογνώμονες. Το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον καθιστούσε σχεδόν μονόδρομο την αξιοποίηση ενωσιακών πόρων (ΕΣΠΑ), με τη δέσμευση της χώρας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση αυτών των δομών οργανικά, με μόνιμο τρόπο, στο ΕΣΥ μετά την ολοκλήρωση της ενωσιακής χρηματοδότησης».
Ο Λαρισαίος βουλευτής τόνισε επίσης ότι «η δική μας προγραμματική πρόταση «επιμένει» να έχει τις ΤΟΜΥ στο επίκεντρο. Έχουμε δεσμευθεί μέσω του ίδιου του Α. Τσίπρα για:
• Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
• Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
• Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
• Ενσωμάτωση των ΤΟΜΥ που λειτουργούν σήμερα (άρα και του προσωπικού τους) στο ΕΣΥ με οργανικό (μόνιμο) τρόπο.
• Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
• Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version