Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας: Ο αγώνας των εργατών γης είναι αγώνας για τις πιο στοιχειώδης ανάγκες των ανθρώπων

Στην απεργία των εργατών γης στην Αγιά αναφέρεται ανακοίνωσή της η Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας, η οποία χαρακτηρίζει τον αγώνα τους “αγώνα για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του ανθρώπου”.

“Στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, της μαζικής φτώχειας και απομόνωσης δεν χωράει άλλη καρτερικότητα. Στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της διατροφής διεξάγεται το μεγαλύτερο πλιάτσικο εις βάρος του λαού μας. Οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες μας έχουν γίνει είδος πολυτελείας, ενώ οι ολιγάρχες της Ελλάδας, της ΕΕ και παγκοσμίως συνεχίζουν να πλουτίζουν με φρενήρεις ρυθμούς.
Οι παραγωγοί του πλούτου να γίνουν και καρπωτές του…
Το lockdown, εκτός όλων των άλλων, ανέδειξε περίτρανα την αναντικατάστατη θέση των εργαζομένων στην παραγωγή και το σφετεριστικό χαρακτήρα της κλοπής του παραγόμενου πλούτου από το κεφάλαιο. Οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων δεν μπορούν να παράγουν αγαθά. Οι ιδιοκτήτες των μεταφορικών δεν μπορούν να τα μεταφέρουν. Οι Pfizer, Astrazeneca κτλ δεν μπορούν να παράγουν ούτε εμβόλια ούτε τις φόρμουλές τους χωρίς το ειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό τους. Οι σύγχρονοι τσιφλικάδες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη. Ο εργαζόμενος λαός είναι ο μόνος χρήσιμος και απαραίτητος κρίκος για να ευημερήσει η ανθρωπότητα και να προστατευτεί το περιβάλλον. Χωρίς αυτόν δεν κινείται τίποτα.
Ο αγώνας για το μεροκάματο δεν είναι εκβιασμός
Η ανεργία, η εργοδοτική τρομοκρατία, η κοινωνική απομόνωση είναι εκβιασμός. Η μαύρη εργασία, και η επί της ουσίας αυτασφάλιση χωρίς καμία υποχρέωση του εργοδότη με τα εργόσημα του ΟΓΑ, που ευδοκιμεί στον αγροτικό τομέα είναι εκβιασμός. Η 12ώρη εργασία και οι μισθοί πείνας είναι εκβιασμός. Ο πληθωρισμός και οι τεράστιες αυξήσεις στα έξοδα της σύγχρονης οικογένειας είναι εκβιασμός. Ο σημερινός εργαζόμενος βρίσκεται μονίμως υπό την τρομοκρατία των αφεντικών του, του αστυνομοκρατούμενο κράτους και των ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Ειδικά, οι εργάτες γης που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής του Θεσσαλικού κάμπου, πέφτουν συνεχώς θύματα τρομοκρατίας και απειλών από τα αφεντικά τους. Ζουν και δουλεύουν σε μεσαιωνικές συνθήκες με το καθεστώς εξαίρεσης από τα εργατικά δικαιώματα να υλοποιείται ακόμη πιο εύκολα καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι μετανάστες, για τους οποίους επί χρόνια δημιουργούντα ζώνες ειδικής εκμετάλλευσης.
Τα απολογητικά δημοσιεύματα και επιχειρήματα πως κάποια αγροτικά προϊόντα «δεν περπατούν» και έτσι δεν επιτρέπουν την αύξηση των μεροκάματων αποτελούν τραγελαφικές προσπάθειες να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Είδαμε όλοι μας πόσο αυξήθηκαν τα μεροκάματα όταν «περπατούσαν» αυτά και τώρα που «περπατούν» άλλα προϊόντα.
Τρία χρόνια τώρα όλα τα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού κινητοποιήθηκαν για να μην κοπεί η ροή μεταναστών εργατών γης. Κι όμως, δεν αφιέρωσαν ούτε ένα λεπτό για τη βελτίωση του άθλιου καθεστώτος εργασίας που έχουν θεσμοθετήσει από κοινού κυβερνήσεις και οι βαρόνοι του αγροτοδιατροφικού τομέα. Τα λειψά μεροκάματα των ανθρώπων που καίγονται όλη μέρα στον ήλιο μαζί με το χρηματιστήριο τιμών σε όλα τα διατροφικά αγαθά αποτελούν εξάλλου όλο τον κύκλο κερδοφορίας του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Οι οικονομικοί φωστήρες των κρατικών μηχανισμών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ως εξηγήσουν πως ένα προϊόν που παράγεται φτηνά από άποψη εργατικού κόστους, πωλείται φτηνά από τον παραγωγό, φτάνει πανάκριβό στον υπόλοιπο λαό. Φταίνε τελικά οι εργάτες που έχουν παράλογες απαιτήσεις ή τα επιχειρηματικά αρπακτικά που δεν δέχονται να χάσουν τίποτα από τα κέρδη τους;
Οργανωνόμαστε – διεκδικούμε – κερδίζουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας
Η «απεργία» των Αλβανών εργατών γης στο χωριό Νερόμυλοι του Δήμου Αγιάς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλος ο κάμπος βοά, χρόνια τώρα, για την ακραία εκμετάλλευση των εργατών γης και δη των μεταναστών. Προ 3ετίας οι εργάτες γης του Τυρνάβου κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας βελτίωση όρων εργασίας και αύξηση στα μεροκάματα, απέχοντας μαζικά και για πολλές ημέρες από τις δουλείες τους.
Ο αγώνας των εργατών γης είναι αγώνας για τις πιο στοιχειώδης ανάγκες των ανθρώπων, στην εποχή των καπιταλιστικών κρίσεων, του άκρατου ιδιωτικού πλουτισμού και της αντιδημοκρατικής θωράκισης των κρατών. Είναι αγώνας για την επιβίωση όλων μας απέναντι στις δυσθεώρητες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος-αερίου, αγροδιατροφικών προϊόντων(…)’, αναφέρει μεταξύ άλλων η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος