ertnews.gr

Ανάγκη νέου νόμου για το σύνολο των επικουρικών διαβλέπει ο Συνταγματολόγος κ. Καϊδατζής

Τι δήλωσε για την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου
07/10 23:16
Ανάγκη νέου νόμου για το σύνολο των επικουρικών διαβλέπει ο Συνταγματολόγος κ. Καϊδατζής

φωτο αρχείου (EUROKINISSI)

Για τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου μίλησε σήμερα στο “Θεσσαλικό Περισκόπιο” ο συνταγματολόγος, επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ κ. Ακρίτας Καϊδατζής.

Σημείωσε ότι πρόκειται επί της ουσίας για πέντε αποφάσεις και αρκετά σύνθετες και τεχνικές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση της κρίσης του ΣτΕ, σύμφωνα με τον κ. Καϊδατζή είναι ότι εξετάστηκε συνολικά ο νόμος Κατρούγκαλου και σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο οι βασικές παραδοχές του νόμου στέκουν.

Αντισυνταγματικές, ωστόσο, κρίθηκαν, ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1300 ευρώ και συνολικά το σύστημα των επικουρικών συντάξεων, διότι το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξαν επαρκείς αναλογιστικές μελέτες, που να τεκμηριώνουν τη μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων.

ΕΦΚΑ

Αναλυτικά, σημείωσε ότι το ΣτΕ έκρινε Συνταγματική την υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, εκκρεμεί η εξέταση του θέματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Συγκεκριμένα, το Β΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε Αντισυνταγματική την υπαγωγή και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια. «Βέβαια, – σημείωσε ο κ. Καϊδατζής – η Ολομέλεια ίσως λάβει υπόψη την κρίση του ΣτΕ. Όμως αν εμμείνει στην αντισυνταγματικότητα έχουμε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου δύο ανώτατα δικαστήρια έχουν αντίθετες κρίσεις. Τότε θα παραπεμφθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που είναι ειδικό δικαστικό όργανο που συμμετέχουν δικαστές και από τα τρία δικαστήρια και εκεί θα κριθεί αμετάκλητα ποιος είχε δίκιο».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Όπως τόνισε ο Συνταγματολόγος, η  κρίσης του ΣτΕ για τους αυτοαπασχολούμενους έχει δύο σκέλη.Είχε αμφισβητηθεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και καθαυτή η υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ. Αυτό κρίθηκε ότι δεν είναι αντισυνταγματικό. Κρίθηκε αντισυνταγματικό ότι υπάγονται σε ενιαίους κανόνες οι μισθωτοί και με τους αυτοαπασχολούμενους όσον αφορά το ύψος των καταβαλόμενων εισφορών.

Τέλος, επανέλαβε ότι η κρίση του Στε συνολικά δεν έχει αναδρομική ισχύ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει και βάθος. «Δηλαδή  – όπως εξήγησε – είπε το ΣτΕ ότι όταν φτιάξατε το σύστημα αυτό δεν είχατε επαρκή τεκμηρίωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τώρα ο νομοθέτης να έρθει και να θεσπίσει ακριβώς το ίδιο σύστημα, συμπληρώνοντας την τεκμηρίωση που έλειψε από την προηγούμενη νομοθέτηση. Δεν ξέρουμε τι θα επιλέξει το υπουργείο. Για τις επικουρικές είμαστε στον αέρα. Πρέπει να βγει νέος νόμος, που θα ρυθμίζει εξ υπαρχής το σύνολο των επικουρικών». Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση που αφορά στις υψηλές συντάξεις είναι ταξική και πρόσθεσε ότι ο μεγάλος γρίφος για την κυβέρνηση θα είναι να εφαρμόσει την απόφαση, χωρίς να μετακυλήσει το δημοσιονομικό βάρος που θα προκύψει στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:
https://soundcloud.com/user-325008693/njvbwrvco3fs

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version