Αν. Λυκουρέντζος: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν αποζημιωθεί οι καστανοπαραγωγοί της Λάρισας

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Περιφέρεια, με αφορμή τις μεγάλες ζημίες που υπέστη η καλλιέργεια καστάνου σε περιοχές των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Αθηνά” το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λυκουρέντζος, οι παραγωγοί έχουν προθεσμία έως τις 25 Οκτωβρίου να κάνουν τις δηλώσεις τους για να ακολουθήσουν συλλογικές εκτιμήσεις των ζημιών, παράλληλα με τη διαδικασία εξατομικευμένων εκτιμήσεων. Υπό την προϋπόθεση πως εντός του Νοεμβρίου θα  έχουν ολοκληρωθεί οι συλλογικές εκτιμήσεις των ζημιών, τότε οι παραγωγοί θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Για την γρηγορότερη διαδικασία μάλιστα θα ενισχυθεί το γραφείο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα με 20 άτομα προσωπικό, ενώ από την πλευρά τους οι αγρότες θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την ειδική ασφαλιστική εισφορά.

Ο κ. Λυκουρέντζος κατανόησε την δυσκολία της διαδικασίας εκτίμησης και την απόγνωση των παραγωγών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους έχει χαθεί  αφού παρασύρθηκε από τον όγκο των υδάτων, και είτε κατέληξε στη θάλασσα, είτε θάφτηκε στις λάσπες, ενώ είναι ακόμη δύσκολο να προσεγγίσουν τα καστανοπερίβολα για να δουν από κοντά τί έχει απομείνει στα χωράφια και τι έχει καταστραφεί. Την ίδια δυσκολία θα αντιμετωπίσουν και οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ όπως σημείωσε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Λιόντος ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη.

Παρόντες ήταν κι οι Δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών κ.κ. Αντώνης Γκουντάρας και Γιώργος Μανώλης καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμπελακίων, Ποταμιάς, Καρίτσας και Μελιβοίας.

Αν. Λυκουρέντζος: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν αποζημιωθεί οι καστανοπαραγωγοί της Λάρισας

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μετέφερε την αγωνία των παραγωγών και την οικονομική συνέπεια από το χτύπημα της “Αθηνάς” και την αναγκαιότητα “τίμιων” όπως τις χαρακτήρισε αποζημιώσεων.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στον κ. Λυκουρέντζο είναι άκρως απογοητευτικά.

Στα Αμπελάκια συγκεντρώθηκαν 180 τόνοι κάστανου από τους συνολικά 800 τόνους που συλλέγουν ετησίως, σε Καρίτσα – Στόμιο η παραγωγή, δεν θα ξεπεράσει τους 80 τόνους από τους 400 που συλλέγονται, στην Ποταμιά – Σκήτη συλλέχθηκαν 70 από τους 250 τόνους που εκτιμώταν η παραγωγή ενώ στην Μελιβοία οι παραγωγοί συγκόμισαν μόνο το 10% της συνολικής παραγωγής του Συνεταιρισμού.

Την ανησυχία τους επιτείνει η συνεχιζόμενη κακοκαιρία, οι απροσπέλαστοι αγροτικοί δρόμοι και η ζημιά που μπορεί να υποστεί η εναπομείνασα παραγωγή κάστανου από τις επιδρομές των αγριογούρουνων άλλα και άλλων άγριων ζώων του δάσους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος