Α. Βατόπουλος: «Το σύστημα υγείας πιέζεται κυρίως από τους ανεμβολίαστους» – “Ώρα να γίνονται δωρεάν τα τεστ”

Με την αντίστροφη διαδικασία ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας. Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε ότι τα μέτρα αποφασίστηκαν από την πολιτεία και ζητήθηκε η γνώμη των ειδικών, με την επιτροπή να συμφωνεί, καθώς συμφωνήθηκε να υπάρχει αξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά στη Θεσσαλία, με γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι πολύ κοντά στο να χαρακτηριστεί τραγική, ο καθηγητής επισήμανε ότι το σύστημα υγείας πιέζεται κυρίως από τους ανεμβολίαστους.

«Η επιδημία είναι εδώ – τόνισε –  και ο καθένας από μας να κινείται με βάση τις οδηγίες για εμβόλιο, μάσκες αποστάσεις και testing. Είμαστε καλύτερα από ότι πέρυσι, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να στραβώσει η κατάσταση».

Τόνισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον αριθμό και την ποιότητα των τεστ πέρυσι και φέτος, καθώς πλέον τα τεστ είναι υποχρεωτικά. Σημασία, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, έχει ο αριθμός των νεκρών που στην Ελλάδα είναι περισσότεροι ανά εκατομμύριο πληθυσμού από τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Βατόπουλος κάλεσε και τους εμβολιασμένους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, σε μικρότερο βέβαια βαθμό από τους ανεμβολίαστους, (το 70% των νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι πολίτες και μόλις το 20% εμβολιασμένοι) ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρία «όπλα» αφορούν και τους εμβολιασμένους, παρότι η βασική μέριμνα της πολιτείας είναι να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Τόνισε επίσης ότι θα αλλάξει πιθανώς άμεσα η οδηγία του ΕΟΔΥ και θα μπαίνουν καραντίνα και οι εμβολιασμένοι, όταν είναι στενές επαφές θετικού κρούσματος.

Επισήμανε δε ότι γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση, παρ’ ότι θα ήταν σωστό να γίνονται κυλιόμενες μελέτες σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού, και πως όσο περνά ο καιρός είναι δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση. Παραδέχθηκε ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, το οποίο η πολιτεία πρέπει να εξετάσει σοβαρά.

Παραδέχθηκε επίσης ότι δημιουργεί προβλήματα ο υπερπληθυσμός των μαθητών στα σχολικά τμήματα και τόνισε, «δεν περιμένει κανείς να αρρωστήσει το 50 συν 1 των μαθητών για να κλείσει το τμήμα. Αυτό θα αποφασιστεί ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Όταν μεγάλος αριθμός παιδιών είναι άρρωστα δεν έχει νόημα να κάνουν μάθημα».

Τάχθηκε σαφώς υπέρ της ενίσχυσης του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σχολιάζοντας το γεγονός ότι παρότι προχωρούμε στον δεύτερο χρόνο πανδημίας και ακόμα τα τεστ, είτε rapid, είτε μοριακά δεν είναι ακόμη δωρεάν, επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα να το προχωρήσει η πολιτεία.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος