Λάρισα : Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας

Στη Λάρισα θα φιλοξενηθεί φέτος το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας που διοργανώνεται ανά διετία από την Ελληνική Εταιρία Χειρουργική της Παχυσαρκίας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 2και 3 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο “Imperial” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, του ΤΕΙ Λάρισας και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μετεκπαιδευτικό κλινικό φροντιστήριο για την ενημέρωση επαγγελματιών υγείας, όπως διαιτολόγοι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι. Ενημέρωση για την αντιμετώπιση των συνοδών νοσημάτων από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Διαλέξεις σχετικά με το νέο κλάδο της χειρουργικής της παχυσαρκίας, τη μεταβολική χειρουργική, για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Παρουσίαση της θέσης της χειρουργικής της Παχυσαρκίας στο σύγχρονο τοπίο στην Ελλάδα της κρίσης. Εξελίξεις σε νέες χειρουργικές τεχνικές . Στο συνέδριο θα δώσουν διαλέξεις διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή διεθνούς φήμης χειρουργών του εξωτερικού, οι οποίοι θα αναλύσουν σύγχρονες τεχνικές και νεότερα δεδομένα. Πρωτοτυπία του συνεδρίου είναι το forum σύνδεσης της χειρουργικής πράξης με την κοινωνία, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, πριν από την τελετή έναρξης του Συνεδρίου. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι “Η Χειρουργική στην Ελλάδα της κρίσης , Παρόν και Προοπτικές” , όπου θα γίνει ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας στον χώρο της Υγείας. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του του Συνεδρίου και τη δυνατότητα συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.exepcongreess2015.gr.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος ΤζοβάραςΛάρισα : Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας είπε: « Η χειρουργική αντιμετώπιση ή η βαρυιατρική χειρουργική αν θέλετε αναφέρεται σε ένα κομμάτι της παχυσαρκίας που λέγεται νοσογόνος παχυσαρκία και αυτό προκύπτει από ένα νούμερο, αν θέλουμε να το απλοποιήσουμε αρκετά που λέγεται δείκτης μάζας σώματος δηλαδή αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 ή πάνω από 35 με ορισμένα άλλα κριτήρια που προσδιορίζουν την συνοσυρότητα αυτού του φαινομένου που λέγεται παχυσαρκία. Ωστόσο για να έχουμε μία εικόνα με το τι σημαίνει αυτός ο αριθμός ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα πρέπει να έχει δείκτη μάζας γύρω στο 25. Από τα 30 και πάνω θεωρείται ότι είναι παχύσαρκο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς που έχουν παραπάνω κιλά θα πρέπει να χειρουργηθούν. Είναι ένα κομμάτι που έχει πολλά παραπάνω κιλά και σ’ αυτό στοχεύει η βαρυιατρική χειρουργική.

Και βέβαια δεν υπάρχει μόνο η βαρυιατρική τα τελευταία χρόνια υπάρχει και ο όρος μεταβολική χειρουργική και είναι ο όρος που αναφέρεται σε συνανθρώπους μας που έχουν παραπάνω κιλά που υπό άλλες συνθήκες δηλαδή πριν από 10-15 χρόνια δεν θα αποτελούσαν ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης αλλά στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης του ζαχαρώδη διαβήτη κυρίως και γενικότερα του μεταβολικού συνδρόμου που έχουν ενδεχομένως σήμερα θα πρέπει και αυτοί να χειρουργούνται και μιλάμε για δείκτες μάζας μικρότερους του 35. Με λίγα λόγια σήμερα μπορεί να απευθύνεται σε όσους έχουν δείκτη μάζας πάνω από 30 και έχουν ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε παχύσαρκα άτομα.

Το συνέδριο αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση αυτής της εταιρίας και διοργανώνετε κάθε 2 χρόνια και το αναθέτει το Διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας σε ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο και είναι καταξιωμένοι στο χώρο. Πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα μας που καταφέραμε να φέρουμε το συνέδριο στη Λάρισα. Σήμερα έχουμε φτάσει σε θέση όχι μόνο να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο κέντρο βαρυιατρικής χειρουργικής στη Λάρισα αλλά και να μας ανατίθεται με τον πιο επίσημο τρόπο να διοργανώσουμε την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση.

Αυτό λοιπόν είναι ένα κλινικό φροντιστήριο που στοχεύει και στον φοιτητή και στον διαιτολόγο και σ’ αυτόν που είναι μη χειρουργός ή ακόμα και χειρουργός που δεν ασχολείται με την παχυσαρκία ή κάνει μια παθολογική ειδικότητα που ενδεχομένως να εμπλέκεται με το θέμα της παχυσαρκίας. Στην ουσία θα παρέχει βασικές γνώσεις πάνω στην αντιμετώπιση του βαρυιατρικού ασθενούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος