Κοζάνη: Βοοειδή θα θανατωθούν εξαιτίας μικροβίου της βρουκέλλας

Περισσότερα από σαράντα ζώα θα θανατωθούν  σε μονάδα με βοοειδή στην Σκήτη Κοζάνης, εξαιτίας του μικροβίου της βρουκέλλας που εντοπίστηκε έπειτα από αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν οι κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης. Η μονάδα έχει 60 ζώα ελευθέρας βοσκής και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων βρέθηκαν μολυσμένα από το μικρόβιο της βρουκέλλας σε ποσοστό 90% περισσότερα από σαράντα βοοειδή.

Στην κτηνιατρική υπηρεσία Κοζάνης υπάρχει η ανησυχία ότι συμπτώματα βρουκέλλωσης  υπάρχουν και στις έξη γειτονικές μονάδες βοοειδών που βρίσκονται στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα της Κοζάνης. Όπως τόνισε ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Θεόφιλος Κατσόγλου η Υπηρεσία ενημερώθηκε από τους κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες των μονάδων, ότι εμφανίστηκαν συμπτώματα της νόσου, όπως οι αποβολές εμβρύων και προχώρησε

στις απαραίτητες  αιμοληψίες ώστε να βεβαιωθεί  η ύπαρξη της εν λόγω  ασθένειας, ενώ έχουν αποσταλεί και τα δείγματα των εμβρύων για περαιτέρω έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικρόβιο της βρουκέλλας επανεμφανίστηκε μετά από οκτώ περίπου χρόνια στην εν λόγω περιοχή της Κοζάνης. Η  Βρουκέλλωση ή αλλιώς μελιταίος πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας και μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ή με άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, υπογραμμίζει ο κ. Κατσόγλου.

Όσο αφορά στην λήψη μέτρων κατά της στην νόσου υπάρχουν περιοχές όπου γίνονται εμβολιασμοί όπως το Βόιο, ο Ελλήσποντος και τα Σέρβια.

Το μικρόβιο της βρουκέλλας μεταδίδεται εύκολα και μπορεί να μολύνει ολόκληρα κοπάδια προκαλώντας βκαταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο και μεγάλη οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους. Καθώς οι αποζημιώσεις δεν γίνονται άμεσα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα οι ιδιοκτήτες των ζώων όταν αυτά οδηγούνται σε σφαγή και βέβαια η αγορά και η αναπλήρωση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εξυγίανση της μονάδας απαιτεί τουλάχιστον ενάμισι περίπου χρόνο με αποτέλεσμα η επαναλειτουργία της κτηνοτροφικής μονάδας να καθυστερήση.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ:Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος