Κοζάνη: Προσφυγή στο ΣτΕ για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Ακρινή

Αίτηση ακύρωσης υπέβαλλε στο ΣτΕ  ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος, Κώστας Πουτακίδης, ζητώντας να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. 79 MW, στη θέση «Ακρινή» σε έκταση 1.348 στρεμμάτων.

Όπως δήλωσε ο κ. Πουτακίδης στην ΕΡΤ Κοζάνης, μετά την παρέλευση 60 ημερών η απάντηση που του κοινοποιήθηκε από το ΥΠΕΝ, ήταν “Σιωπηρή άρνηση” οπότε  και  προχώρησε  προσωπικά σε προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον του Υπουργείου και του ίδιου του Υπουργού, όπως σημειώνει.  Αν και υπήρξαν πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους της Ακρινής φαίνεται ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου να προχωρά με τον Σύλλογο Περιβάλλοντος  να προχωρά σε κινήσεις για την αποτροπή της απόφασης.

Σύμφωνα με τον  δικηγόρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος, Τάσο Γκανάτσιο, σε ότι αφορά στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή της Ακρινής, τονίζει ότι  τα πάνελ θα τοποθετηθούν πάνω στις αποθέσεις, ωστόσο  δεν υπάρχει καμία μελέτη ευστάθειας του εδάφους, με την μετακίνηση των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για να μπουν τα πάνελ, υπογραμμίζοντας ότι το έργο θα είναι άκρως επικίνδυνο.

Υπάρχει ο κίνδυνος καθιζήσεων και κατολισθήσεων, όπως σημειώνει ενώ πολύ κοντά βρίσκονται  ποιμνιοστάσια, με τους κτηνοτρόφους να αντιδρούν επίσης από την πλευρά τους. Παράλληλα έγινε και προσφυγή  για τον μη αποχαρακτηρισμό της Επαρχιακής Οδού Ακρινής – Βέροιας, η οποία δεν έχει απαλλοτριωθεί και αποτελεί περιουσία του δημοσίου και θα χρησιμοποιείται από την ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής υπογράμμισε ακόμα ότι για τέταρτη φορά πήρε αναβολή η εκδίκαση της προσφυγής για την μη εφαρμογή του νόμου  της μετεγκατάστασης και απαλλοτρίωσης της Ακρινής,  ενώ το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος καλείται να απαντήσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εν αναμονή της επερχόμενης επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, την ερχόμενη βδομάδα στην Ακρινή, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, όπου και αναμένεται η συζήτηση για το μέλλον του χωριού.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη_ Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος