Κοζάνη: Αντιδράσεις στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών

Την διαφωνία τους στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου εξέφρασαν σύσσωμοι κάτοικοι των Δήμων  Σερβίων και  Βελβεντού και επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στη λίμνη Πολυφύτου μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι επαγγελματίες ψαράδες.

Κοζάνη: Αντιδράσεις στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών

Εκφράζοντας την αντίθεσή τους ένωσαν τις φωνές τους για να πουν “όχι” στο σχεδιασμό και στην απόφαση της ΡΑΕ  να δοθούν 1.350 περίπου στρέμματα υδάτινης επιφάνειας στη λίμνη Πολυφύτου προς όφελος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή  και τοποθέτηση 3 πλωτών φωτοβολταϊκών ισχύος 35 MW.

Οι επαγγελματίες ψαράδες διαμαρτύρονται, υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται  η επαγγελματική ενασχόληση για τους 165 ψαράδες της περιοχής, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να παρέμβει και να σταματήσει τον σχεδιασμό σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα και από την απολιγνιτοποίση. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν σε 2 σημεία θα δημιουργήσουν, όπως λένε, σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα αλλά και στους ίδιους.

Κοζάνη: Αντιδράσεις στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκώνΟ πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων της λίμνης, Νίκος Κουρτίδης, τόνισε ότι «πρόκειται για τους καλύτερους ψαρότοπους της λίμνης και τα σημεία αυτά δεσμεύονται για να γίνουν φωτοβολταϊκά. Δε θα το επιτρέψουμε και θα αντιδράσουμε”. «Κάτω τα χέρια από τη λίμνη Πολυφύτου», ήταν το μήνυμα που διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο κ. Κουρτίδης. Ο γραμματέας των επαγγελματιών ψαράδων κ. Μπουντιός από την πλευρά του επεσήμανε ακόμα, ” κάποιοι θα αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς στους καλύτερους ψαρότοπους της λίμνης .Όπου υπάρχουν πλωτά, η ζωή καταστρέφεται και ο πυθμένας νεκρώνει» συμπλήρωσε .

Στο πλευρό των ψαράδων η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με την περιφερειακή αρχή να δηλώνει σταθερά την αντίθεσή της προχωρώντας με ένδικα μέσα κατά της αδειοδότησης όπως επεσήμανε  ο περιφερειακός  σύμβουλος Μενέλαος Μακρυγιάννης, υπογραμμίζοντας  ότι πρόκειται για ένα δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που δεν έχει κανείς δικαίωμα να το στερεί. Κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών στα νερά της λίμνης και οι Δήμαρχοι Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, και Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου. Ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων,  ανέφερε: “Σε αυτούς που αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την τοπική κοινωνία. Θα τραβήξουμε το σκοινί μέχρι εκεί που πρέπει. Ουδέποτε ερωτηθήκαμε».

Στην ένσταση που κατατέθηκε από πλευράς του δήμου Βελβεντού αναφέρθηκε ο Μανώλης Στεργίου τονίζοντας ότι η λίμνη αποτελεί έναν πόλος έλξης για την περιοχή. Στα προβλήματα που δημιουργούνται στους  ψαράδων της λίμνης Πολυφύτου και την ορνιθοπανίδα αναφέρθηκε  ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης στον Δήμο Κοζάνης-αναπληρωτής δημάρχου, Κώστας Κυριακίδης.

Όπως σημείωσε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η αναπτυξιακή προοπτική των Σερβίων και της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο μιας νέας οικονομίας για την “πράσινη” περιφέρεια “τινάζεται” στον αέρα.  “Στην περίπτωσή μας, επειδή οι περιοχές είναι απαλλοτριωμένες από την ΔΕΗ  και κυβέρνηση αποφασίζουν απευθείας όχι μόνο για τις χρήσεις γης αλλά και την χρήση των νερών. Έχουν δοθεί άδειες παραγωγής χωρίς την σύμφωνη του Περιφερειακού Συμβουλίου” συμπλήρωσε η κ. Ζεμπιλιάδου.

Ο επικεφαλής της ΑΡΣΥ-Ανατροπής  Στέφανος Πράσσος δήλωσε  με την σειρά του ότι “το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης προχωρά κανονικά. Έκλεισαν ήδη δύο εργοστάσια και δύο ορυχεία με 5.000 ανέργους. όπως είπε, και η αντικατάσταση των δραστηριοτήτων γίνεται με “καθρεφτάκια” και ανεμογεννήτριες με την καταστροφή του περιβάλλοντος και της γης”.

Στη διαμαρτυρία παρευρέθηκε και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα,  δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή της, όπως ανέφερε, λέγοντας ότι το θέμα βρίσκεται στη Βουλή με την διαδικασία της Επίκαιρης Ερώτησης. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση υλοποιείται χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, σημειώνοντας ακόμα ότι ο όμορφος αυτός τόπος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλιώς.

  ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη – Δέσποινα Αμαραντίδου

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος