Δ. Μακεδονία: Προτάσεις ΤΕΕ για Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Τις δικές του προτάσεις, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπό τον τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» καταθέτει το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Προτείνει τη δημιουργία δύο υπηρεσιών Διαχείρισης, μία στη Δυτική Μακεδονία και μία στην Μεγαλόπολη (και όχι μία στην Αθήνα που προτείνει το Σχέδιο Νόμου).

Σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας των πολιτών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας στις συμμετοχικές διαδικασίες.

Σε σχέση με τις τηλεθερμάνσεις, λόγω της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 3,4 και 5 καθώς και του ΑΗΣ Μελίτης, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τη λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων.

Επίσης προτείνεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη ή πρόνοια για τις περιοχές των λοιπών ορυχείων λιγνίτη τα οποία λειτουργούν ακόμη ή λειτούργησαν στο παρελθόν από ιδιωτικές εταιρίες.

Θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η δημιουργία μιας μεγάλης ΒΙΠΕ μεταξύ των έργων δίκαιης μετάβασης, προκειμένου να υπάρξει στην περιοχή της Κοζάνης οργανωμένος και αδειοδοτημένος χώρος υποδοχής επενδυτών.

Και τέλος προτείνεται ότι: «Εκτός των πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης αλλά και εντός των περιοχών, οι οποίες καλύπτουν τα Ε.ΣΙ.ΔΙΜ να έχουν προϋπολογισμό άνω του 1.000.000 ευρώ» και όχι των 5.000.000 ευρώ που προτείνει το νομοσχέδιο, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν οι μικρομεσαίοι επενδυτές της περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος