Δ. Μακεδονία: Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Η πρωτοπορία της Πτολεμαΐδας στο θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα αναδειχθεί, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου, στη μεγάλη κοινή εκδήλωση των Ποντιακών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας σήμερα Πέμπτη 19/5/2022 στις 11:30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία της πόλης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα ανάψει συμβολικά η φλόγα της γενοκτονίας, και μετά τη λήξη των εκδηλώσεων μνήμης, λαμπαδηδρόμοι που θα συνοδεύονται από φορείς και τους Συλλόγους κρατώντας τα λάβαρα τους, θα κατευθυνθούν στο Δημαρχείο όπου και θα καταθέσουν κοινό ψήφισμα για το διαχρονικό αίτημα  του οργανωμένου Ποντιακού χώρου ζητώντας τη διεθνοποίηση του. Στις 16:00 θα αναχωρήσει το  λεωφορείο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στην πλατεία της Αγίας Σοφίας όπου και θα γίνει η υποδοχή της φλόγας. «Καινοτομία» των φετινών εκδηλώσεων ο φωτισμός  του κτηρίου του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαίδας, το διήμερο 18 και 19 Μαΐου, με το κόκκινο χρώμα της γενοκτονίας και το σύμβολο της γενοκτονίας G. «Έκπληξη» στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης η παρουσία του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα  Μέρτ Καγιά που θα παρουσιάσει το βιβλίο του με θέμα «Ο Εξισλαμισμός των Ελλήνων της Μ. Ασίας περιόδου 1919-1925». Εν τω μεταξύ στις 21,22,27, 28, 29 Μαΐου το θεατρικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας παρουσιάζει το έργο «Μοιραία καταδικασμένοι 1919» στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης  στις 21:00
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

 

Κοζάνη: Εκδηλώσεις στη Σκήτη και Ν. Χαραυγή για τη γενοκτονία των Ποντίων

Σήμερα Πέμπτη, στις 09:00 θα τελεστει Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Σκήτης. Στις 10:30 θα ψαλεί Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ποντιακής Μνήμης στην Τ.Κ. Σκήτης του Δήμου Κοζάνης. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Ιστορικό,  Θωμά Αλεξιάδη με θέμα: «Από την εισβολή των μουσουλμανικών ορδών στην καθ’ ημάς ανατολή, μέχρι τον βίαιο επαναπατρισμό των προγόνων μας» και κατάθεση στεφάνων.  Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων θα γίνει την Πέμπτη 19/5 στις 17:00, στο Ηρώο Πόντιου Ακρίτα στη Ν. Χαραυγή.

Κοζάνη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Ακρινή

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής. Στις 18:30, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Ακρινής για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στις 19:45 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στο πολύκεντρο Ακρινής, στην οποία, ο Βασίλειος Μωησίδης, πρώην αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ, γενικός γραμματέας Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων-ΔΙΣΥΠΕ και εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Δήμου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει για τη γενοκτονία,  ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος από το Μεσημέρι Θεσσαλονίκης, Ιστορικός θα αναφερθεί στο θέμα Ατάπαζαρ και Γενοκτονία, η Όλγα Πουταχίδου, Αντιπεριφερειάρχης  παιδείας και πολιτισμού θα μιλήσει για την ταινία της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με τίτλο «Γενοκτονία» η οποία θα προβληθεί στο τέλος της βραδιάς. Παράλληλα θα παρουσιαστεί και ένας θεατρικός μονόλογος από την Σοφία Δενεσίδου. Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν γνωστοί μουσικοί καλλιτέχνες του χωριού, όπως,  Γεώργιος Πουλαντζακλής, Κώστας Πουτακίδης, Γεώργιος Παντοφλίδης και Κυριάκος Παπαδόπουλος.

 

Κοζάνη: Εκδηλώσεις στην ΙΜ Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα

Θρησκευτικές εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα, στην τοπική κοινότητα Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Από τις 7:30 το πρωί, θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στις 10:00 θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση και αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

 

Γρεβενά:  Ημέρα μνήμης γενοκτονίας των Ποντίων

Στην πόλη των Γρεβενών οι εκδηλώσεις για την για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή 22η Μαΐου, περιλαμβάνουν:  Στις 10.30 επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ. Στις 11.15 στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στον αύλειο χώρο του κέντρου Πολιτισμού θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση. Εκεί, αμέσως μετά, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών Σίμος Ζαγκανίκας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Πτολεμαΐδα: «Μοιραία Καταδικασμένοι 1919» από τον Ποντιακό Σύλλογο

Τη Θεατρική παράσταση με τίτλο: «Μοιραία Καταδικασμένοι 1919», παρουσιάζει το Θεατρικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Παραστάσεις θα δοθούν το Σαββατοκύριακο 21- 22 Μαΐου 2022, στις 21:00 στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου Πτολεμαΐδας. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν στις 27-28-29 Μαΐου. Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη του Δήμου Εορδαίας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Η είσοδος στο Πνευματικό Κέντρο θα είναι ελεύθερη με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ την αποφυγή συνωστισμού, η προσέλευση θα γίνεται από τις 11.30.

Πτολεμαΐδα: Παρουσίαση βιβλίου «Ρίζα μ’»! Ποντιακή Κουζίνα – Η παράδοση και η εξέλιξη

Το βιβλίο της συγγραφέως και chef Σόφης Ουργαντζίδου, «Ρίζα μ’»! Ποντιακή Κουζίνα – Η παράδοση και η εξέλιξη, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας την Κυριακή 22 Μαΐου στις 12:00. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Εορδαίας και ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας.

Φλώρινα: Την Κυριακή 22 Μαΐου οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στην Π.Ε. Φλώρινας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 7:30 με Όρθρο και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, Ιερό Μνημόσυνο για τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Κων/νου Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας). Ομιλήτρια για τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η κα Ιωάννα Χρυσοχοΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια του Γυμνασίου Μελίτης.

Αμύνταιο: Εκδηλώσεις στον Φιλώτα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνουν το διήμερο 21 και 22 Μαίου η Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα, η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου, ο Ποντιακός Σύλλογος Λεβαίας και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Φαραγγίου.
Το Σάββατο 21 Μαΐου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με προετοιμασία των κολλύβων του Μνημόσυνου στην αίθουσα της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΤΑ, όπου και θα προσφερθεί καφές με εδέσματα στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας και παρουσίαση– ομιλία για την περίοδο 1916-1923, με εισηγητή τον καθηγητή MSc Ιστορίας, Έρευνας και Διδακτικής Γιώργο Μυλωνά.
Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Κυριακή 22 Μαίου με Τέλεση Μνημόσυνου για τα θύματα της γενοκτονίας στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου , παρουσία των Δημοτικών, Αστυνομικών και λοιπών αρχών, Συλλόγων και πολιτών και Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού (πλησίον ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΤΑ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος