Δ. Κουτσούμπας από την Κοζάνη: Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για το τέλος του λιγνίτη

Την ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων για το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων απ’ το 2011 και την επιβολή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής, επέρριψε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κοζάνη, στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης από φίλους και μέλη του κόμματος.

Η περίφημη πράσινη πολιτική της ΕΕ επιβάλλει το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο στην Ελλάδας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας. Για το φλέγον ζήτημα της απολιγνιτοποίησης μίλησε για σκοπιμότητες, που υπαγόρευσαν μια τέτοια επιλογή, η οποία οδηγεί τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια, τη χώρα σε ενεργειακή εξάρτηση και τους εργαζόμενους σε ανεργία, αλλά και σε ανταγωνισμούς που έφεραν και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας τη ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στην Ουκρανία τονίζοντας όπως χαρακτηριστικά τόνισε πως αποδεικνύουν ότι ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μπαίνει σε νέα φάση, η επιλογή δεν μπορεί να είναι η αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη των άλλων κομμάτων, γιατί μοναδικό στόχο έχει να αναβαθμίσει τα ιδιοτελή συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Η επιλογή του λαού δεν μπορεί να είναι η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Η πάλη του λαού μπορεί να σταματήσει την εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για να μη γίνει η χώρα μας θύτης άλλων λαών είπε χαρακτηριστικά. Είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στον Ουκρανικό και στο Ρωσικό λαό, που οι αστικές τάξεις των χωρών τους, τούς οδήγησαν σ’ αυτό το ματοκύλισμα.

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα καύσιμα τόνισε ότι ο λαός ήδη πληρώνει πολύ ακριβά την εμπλοκή της χώρας μας. Επεσήμανε ακόμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε νέα μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, και αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε μια μεγάλη αύξηση της ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά εμπορεύματα. Μαζί με την ανησυχία για τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μεγαλώνει και η ανησυχία του λαού για την επιβίωσή του, αφού ήδη πληρώνει πολύ ακριβά την εμπλοκή της χώρας μας, όχι μόνο με τη νέα κούρσα των εξοπλιστικών συστημάτων, αλλά και με την εκτόξευση των ήδη πολύ υψηλών τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και τα βασικά ήδη διατροφής και διαβίωσης.

Οκ. Κουτσούμας αναφερόμενος στην κρίση και στην πανδημία είπε χαρακτηρριστικά Τα ίδια έλεγαν και για την έξοδο από την κρίση και για την έξοδο από την πανδημία. Η μόνη ευκαιρία που είδαν η εργατική τάξη, ο λαός, είναι οι κυβερνήσεις να υλοποιούν τα αντιλαϊκά σχέδιά τους.

Και η περίπτωση της πανδημίας είναι χαρακτηριστική για το πώς αξιοποιείται όχι για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά για να προχωρήσουν τα σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησής του με όχημα το “νέο ΕΣΥ” της κυβέρνησης της ΝΔ. Δείτε για παράδειγμα την πείρα από την πανδημία στη Δυτική Μακεδονία, όπου πολλές περιοχές από τους πρώτους κιόλας μήνες βρέθηκαν στο “κόκκινο”. Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά στις δημόσιες υποδομές Υγείας;

Μήπως έγιναν προσλήψεις για να καλυφθεί, για παράδειγμα, το 45% των κενών οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο Κοζάνης ή στα υπόλοιπα Γενικά Νοσοκομεία της περιοχής;

Όχι βέβαια. Το αντίθετο μαρτυρούν τα σχέδιά τους. Σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως μαθαίνουμε μέσω μιας μελέτης του Δήμου Κοζάνης για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στα πρότυπα του “νέου ΕΣΥ”.

Τι κάνει ο δήμος; Σε ρόλο Δούρειου Ίππου παρουσιάζει μια εικόνα “από το μέλλον”, φωτογραφίζοντας τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό για τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας, που πλήρωσε τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας, να του παρουσιάζεις ως δήθεν εκσυγχρονισμό τη μετατροπή των 5 νοσοκομείων της περιοχής (της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, των Γρεβενών, της Φλώρινας και της Καστοριάς) σε Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας, με υπηρεσίες δηλαδή ενός τύπου Κέντρου Υγείας, και τη δημιουργία μιας νέας δομής Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου, στον κόμβο της Εγνατίας.

Προτείνεται δηλαδή ένα μοντέλο στο οποίο θα υπάρχει ένα κεντρικό νοσοκομείο όπου θα συγκεντρώνει όλες τις ειδικότητες και διασυνδεδεμένα Κέντρα Υγείας με καταμερισμό υπηρεσιών και ειδικοτήτων.

Κι αυτά σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία η οποία δεν έχει τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Προβλέπει και τη μείωση του προσωπικού στα υπάρχοντα νοσοκομεία και συγκέντρωση των περισσότερων στο νέο νοσοκομείο.

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Κουτσούμπα σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση και την Δυτική Μακεδονία

Μαζί με την ανησυχία για τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μεγαλώνει και η ανησυχία του λαού για την επιβίωσή του, αφού ήδη πληρώνει πολύ ακριβά την εμπλοκή της χώρας μας, όχι μόνο με τη νέα κούρσα των εξοπλιστικών συστημάτων, αλλά και με την εκτόξευση των ήδη πολύ υψηλών τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και τα βασικά ήδη διατροφής και διαβίωσης.

Και από δω, από τη Δυτική Μακεδονία, από αυτόν εδώ τον πλούσιο τόπο, με τους έμπειρους εργάτες στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί πραγματικά να ανοίξει η συζήτηση για την ενέργεια που χρυσοπληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, φωτίζοντας όλες τις πλευρές, ποιος φταίει και φτάσαμε ως εδώ, τι πρέπει να γίνει.

Είναι αλήθεια πως ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε νέα μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγεί σε μια μεγάλη αύξηση της ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά εμπορεύματα.

Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και το άλλοθι για την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, για να συγκαλυφθεί η πραγματική βαθύτερη αιτία, που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας και της “πράσινης μετάβασης”, με την “απολιγνιτοποίηση, το “χρηματιστήριο ρύπων” και άλλες επιλογές βέβαια, τις οποίες βήμα – βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις

Εσείς εδώ το γνωρίζετε καλά, πως αν πριν από μερικούς μήνες, τολμούσε κανείς να αμφισβητήσει την πολιτική απολιγνιτοποίησης της ΕΕ, χαρακτηριζόταν αυτόματα ως εχθρός της προστασίας του περιβάλλοντος!

Έχει ο καιρός όμως γυρίσματα…

Αυτές οι πολιτικές επιλογές στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, είχαν ως συνέπεια την ενεργειακή φτώχεια, αλλά και την αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και άλλες σοβαρές συνέπειες στη ζωή του λαού της περιοχής.

Είναι επιλογές που ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για να βρουν νέους κερδοφόρους τομείς τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

Κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά το ΜΕΡΑ25, που δήθεν εμφανίζονται να διαφοροποιούνται από την κυβερνητική πολιτική, αμφισβητούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις συνέπειες των οποίων πληρώνει ο λαός και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Και κάπου εδώ ξεκινάει το γαϊτανάκι της υποκρισίας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ να επιβραδύνει το ρυθμό απολιγνιτοποίησης και να ελέγξει τα καρτέλ στην αγορά ενέργειας, ενώ, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προώθησαν το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων απ’ το 2011 και την επιβολή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης».

Όλοι μαζί αποδέχτηκαν τις κοινοτικές δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων, που κατέστησαν (με τεχνητές μεγάλες επιβαρύνσεις) τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή πιο ακριβή απ’ τις ΑΠΕ και ταυτόχρονα οδήγησαν σε σπατάλη αντί στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Όλοι μαζί προώθησαν την απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά, στο πλαίσιο της οποίας θα σχηματίζονται προσωρινά καρτέλ και θα ανθεί φυσιολογικά η κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το ΜέΡΑ25 στήριξαν την εγκατάλειψη της αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα παζάρια της συνεκμετάλλευσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Έτσι φτάσαμε στα εγκλήματα της μετατροπής της σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου και της διακοπής της εξόρυξης στα Πετρέλαια Καβάλας.

Οι όποιες δευτερεύουσες διαφορές και οι προτάσεις για προσωρινά πλαφόν στην αύξηση τιμών, δεν κουκουλώνουν τη συνενοχή όλων των αστικών κομμάτων στη στρατηγική της ΕΕ.

Ούτε βέβαια καλύπτουν το ότι καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες ότι δήθεν η ΕΕ με τις παρεμβάσεις της θα βάλει ένα φρένο στον ανήφορο που έχουν πάρει οι τιμές της ενέργειας και θα σταματήσει ο κατήφορος για το εργατικό λαϊκό εισόδημα.

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, γιατί είναι ακριβώς η πολιτική της που το δημιουργεί και το γιγαντώνει.

Μάλιστα, το γεγονός ότι λόγω της απότομης εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου, η λιγνιτική παραγωγή θα είναι για ένα διάστημα συγκριτικά φθηνότερη, δεν αναιρεί την αρνητική επίδραση των δεσμεύσεων της ΕΕ στην αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας.

Αντίθετα, οι νέες συστάσεις της ΕΕ για αξιοποίηση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου, αποδεικνύουν πόσο υποκριτικά ήταν όλα όσα έλεγαν για τη δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, μόνο και μόνο για να προβάλουν τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης.

Η περίφημη πράσινη πολιτική της ΕΕ επιβάλλει το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι η επιλογή αυτή εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μεταφορά εισαγόμενου αμερικάνικου LNG.

Μάλιστα έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, διαθέτοντας έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους δεξαμενόπλοιων μεταφοράς LNG και LPG (υγραέριο).

Μιλάμε για «χρυσές δουλειές» για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία επιταχύνει αυτούς τους σχεδιασμούς, στο όνομα της απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντικατάσταση του από το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ήδη προωθείται η δημιουργία δύο πλωτών σταθμών αεριοποίησης του LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η δημιουργία υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, που θα υποδέχονται το πολύ πιο ακριβό, κυρίως αμερικάνικο, LNG, με στόχο να προμηθεύουν τα Βαλκάνια και την Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ενώ ήδη, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δόθηκε η άδεια για δημιουργία νέας αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Όλα αυτά βέβαια, μαζί με την επιλογή της αστικής τάξης για αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο παρουσιάζονται ως «μια νέα ευκαιρία» για τον λαό.

Όμως τα σχέδια «αναβάθμισης» της Ελλάδας και η μετατροπή της σε κόμβο των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ, «χώνουν» ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στο κέντρο των ανταγωνισμών, την ίδια στιγμή που μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι μια χούφτα εφοπλιστικοί, ενεργειακοί και γενικότερα μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν νέο βαρύτερο τίμημα.

Η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος κόμβος σε όλα αυτά. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και η κατάληξη; Να πληρώνει τώρα πολύ ακριβά το τίμημα.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη – Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος