ertnews.gr

Ξάνθη: Τρίτη γενιά ζαχαροπλάστης

Από το 1800 τα γλυκά της Ξάνθης έλκουν ντόπιους και επισκέπτες
10/04 06:59
Ξάνθη: Τρίτη γενιά ζαχαροπλάστης

Η Ξάνθη φημίζεται πανελληνίως για τα εξαιρετικά γλυκά της. Ό,τι έχει σχέση με το σιρόπι και την κρέμα οι ζαχαροπλάστες της Ξάνθης ισχυρίζονται ότι το γνωρίζουν καλά. Καριόκες, σοκολάτα, βουτήματα, σιροπιαστά, σεκέρ παρέ, σάμαλι, μπακλαβαδάκια , κανταΐφι, μαλεμπί, κρεμούλες, ρυζόγαλα κ.α. έλκουν ντόπιους κι επισκέπτες.

Ξάνθη: Τρίτη γενιά ζαχαροπλάστηςΟ Τζεμήλ Ογλού Μπαχαντήρ συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, ίσως, στο πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της Ξάνθης. Ήταν το 1800 όταν Αρβανίτες ξεκίνησαν την λειτουργία του. Τα χρόνια κύλησαν και τα μυστικά της παρασκευής γλυκών, μαζί με τον ζαχαροπλαστείο, πέρασαν στον παππού του. Σήμερα ο εγγονός Τζεμήλ γνωρίζει καλά την τέχνη και τον τρόπο να προσφέρει γευστικά γλυκά στο κοινό του.

«Η πρώτη ύλη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Επίσης, το βούτυρο από αιγοπρόβατα που χρησιμοποιούμε. Προσέχουμε πάντα να είναι το καλύτερο. Όπως η κρυσταλλική ζάχαρη παίζει κι εκείνη το ρόλο της. Τέλος, το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο. » δηλώνει ο νεαρός ζαχαροπλάστης αποκαλύπτοντας τα μυστικά του.

Ο κόσμος όπως λέει προτιμά να αγοράζει λίγα και καλά, έτσι η ποιότητα πρέπει να συνεχίσει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Παρά την κρίση, εξακολουθεί στην αρχή ή στο τέλος της βόλτας του, να περνά από ένα ζαχαροπλαστείο να τρώει κάτι στα βιαστικά και να παίρνει κι ένα κουτάκι για το σπίτι. Εκείνοι που φροντίζουν πάντα να έχουν τα γλυκά μαζί τους φεύγοντας είναι οι επισκέπτες. «Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τα γλυκά και ψάχνουν για το καλύτερο» δηλώνει ευχόμενος καλύτερες μέρες στους συναδέλφους του. Για να μπορέσει κι εκείνος με τον αδερφό του να συνεχίσει να λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, όπως ακριβώς ο παππούς του.
Φώτο: Ο νεαρός ζαχαροπλάστης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version