Η Ξάνθη φημίζεται πανελληνίως για τα εξαιρετικά γλυκά της. Ό,τι έχει σχέση με το σιρόπι και την κρέμα οι ζαχαροπλάστες της Ξάνθης ισχυρίζονται ότι το γνωρίζουν καλά. Καριόκες, σοκολάτα, βουτήματα, σιροπιαστά, σεκέρ παρέ, σάμαλι, μπακλαβαδάκια , κανταΐφι, μαλεμπί, κρεμούλες, ρυζόγαλα κ.α. έλκουν ντόπιους κι επισκέπτες.
«Η πρώτη ύλη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Επίσης, το βούτυρο από αιγοπρόβατα που χρησιμοποιούμε. Προσέχουμε πάντα να είναι το καλύτερο. Όπως η κρυσταλλική ζάχαρη παίζει κι εκείνη το ρόλο της. Τέλος, το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο. » δηλώνει ο νεαρός ζαχαροπλάστης αποκαλύπτοντας τα μυστικά του.
Ο κόσμος όπως λέει προτιμά να αγοράζει λίγα και καλά, έτσι η ποιότητα πρέπει να συνεχίσει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Παρά την κρίση, εξακολουθεί στην αρχή ή στο τέλος της βόλτας του, να περνά από ένα ζαχαροπλαστείο να τρώει κάτι στα βιαστικά και να παίρνει κι ένα κουτάκι για το σπίτι. Εκείνοι που φροντίζουν πάντα να έχουν τα γλυκά μαζί τους φεύγοντας είναι οι επισκέπτες. «Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τα γλυκά και ψάχνουν για το καλύτερο» δηλώνει ευχόμενος καλύτερες μέρες στους συναδέλφους του. Για να μπορέσει κι εκείνος με τον αδερφό του να συνεχίσει να λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, όπως ακριβώς ο παππούς του.
Φώτο: Ο νεαρός ζαχαροπλάστης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου