Ξεκίνησε την άνοιξη με το χαμομήλι και συνεχίζει ακόμη με ρίγανη και κράνα. Η Αϊσέ Μπαντάκ από τα Κιμμέρια της Ξάνθης δέχεται με ευγνωμοσύνη ό,τι προσφέρει το βουνό, προσπαθώντας έτσι να ενισχύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Έχει κατορθώσει, συλλέγοντας όλα τα δώρα του βουνού, να αποκτήσει τους δικούς της πελάτες. «Υπάρχουν κάποιοι που ξέρουν και μας ψάχνουν», είπε με καμάρι, προσθέτοντας: «Ξεκινάμε από τον Μάρτιο μέχρι τέλος της χρονιάς. Η αρχή γίνεται με το χαμομήλι και το κράνο. Η ρίγανη ακολουθεί ακόμη μπορείς να βρεις και να μαζέψεις, κρατάει», πρόσθεσε.
Έμπειρη και με σεβασμό στη φύση, γνωρίζει πώς πρέπει να προσεγγίζει τα αρωματικά φυτά. «Προσέχουμε, κόβουμε τα κλαδιά, δεν ξεριζώνουμε, για να βρούμε ξανά και του χρόνου», εξήγησε, σημειώνοντας πως η δουλειά γίνεται «με χίλιες δυσκολίες όχι με μια. Δυστυχώς δε βγαίνει ο κόσμος, φοβάται τον κορονοϊό».
Και στην απορία πώς γνωρίζει για όλον αυτόν τον πλούτο της φύσης, προσθέτει: «Όταν αρχίζεις να δουλεύεις, κάτι μαθαίνεις. Δουλεύοντας μόνο μαθαίνεις.» Βουνίσια αρωματικά φυτά, τσάι πολλών ειδών, χρώματα κι αρώματα της φύσης βρίσκουν θέση στον πάγκο της. «Ό,τι κι αν πιεις από αυτά τα αρωματικά φυτά, καλό κάνει, κακό δεν κάνει, οπότε, όπου βρουν, ας πιουν αυτό το ρόφημα.»
ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου