2.500 στρέμματα με καρύδια στην Ξάνθη
1700 στρέμματα με αμύγδαλα και η δενδροφύτευση συνεχίζεται
Πριν 15 χρόνια ήταν πάλι ο πρώτος στην περιοχή που φύτευσε αμύγδαλα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1700 στρέμματα. «Στην περιοχή μας είχε αμυγδαλιές παλιά. Την τελευταία πενταετία μπαίνουν χιλιάδες κάθε χρόνο. Και μπαίνουν κι άλλα δένδρα κι αυτό είναι καλό» σημειώνει ο έμπειρος παραγωγός. «Οι ξηροί καρποί για τις αγροτικές παραγωγές είναι ό,τι είναι για το χρηματιστήριο ο χρυσός και το ασήμι. Είναι ο δείκτης υγείας της οικονομίας, δεν πέφτει ποτέ, είτε είναι καλές, είτε είναι άσχημες οι χρονιές. Δεν θα πάψει ποτέ να είναι μια κερδοφόρα παραγωγή για τους παραγωγούς.» τονίζει ο κος Χατζόπουλος σημειώνοντας πως πριν λίγο καιρό η Ελλάδα ήταν ελλειμματική κατά 90% στο καρύδι και κατά 85% στο αμύγδαλο.
Χωρίς σπαστήρα, αλλά με πολύ μέλλον
«Δεν φτάνουν αυτά που παράγει η Ελλάδα να καλύψει αυτά που καταναλώνει, έτσι τρώμε αμύγδαλα από απίθανους τόπους. Αμύγδαλα Αμερικάνικα, από το Αζερμπαϊτζάν, από την Περσία μέχρι και Κινέζικα. Είναι παραγωγές που έχουν μέλλον. Βέβαια, δεν έχουν τρελές αποδόσεις. Η μέση παραγωγή είναι 300 κιλά το στρέμμα. Η τιμή 3 και 4 ευρώ το κιλό χονδρική με κέλυφος. Όταν βγουν όλα τα δένδρα που έχουν φυτευτεί στην παραγωγή, τότε θα δώσουν 2,20 με 2,40 το κιλό. 400 ευρώ το στρέμμα καθαρά είναι πολύ καλά.» εξηγεί και σπεύδει να προσθέσει πως το μόνο ερωτηματικό για το καρύδι είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι υποδομές, δεν υπάρχει δηλαδή ένας καλά οργανωμένος σπαστήρας , καθώς είναι δαπανηρή επένδυση. «Θα γίνει όμως γιατί ήδη 100.000 στρέμματα με καρύδια υπάρχουν στη χώρα μας.» προβλέπει και προτρέπει τους παραγωγούς της περιοχής να δοκιμάσουν…
Φώτο: Χρήστος Χατζόπουλος, παραγωγός καρυδιών και αμυγδάλων ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου