ertnews.gr

Ξάνθη: Ένας 16χρονος ερευνητής λέει Stop στο κάπνισμα Stop στο ρατσισμό

28/06 15:51

Μαθητής του 19,9/10 ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης. Μετά από μερικές μέρες χαλάρωσης θα ξεκινήσει την προετοιμασία για την 3η Τάξη του Λυκείου. Έτσι, σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου, ξέκλεψε χρόνο από την ξεκούραση του και βρέθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής καλεσμένος της εκπομπής «Καθημερινές Ιστορίες» για να μιλήσει για την εργασία του σχετικά με το κάπνισμα που πρόσφατα παρουσίασε στους συμμαθητές του.

Ξάνθη: Ένας 16χρονος ερευνητής λέει Stop στο κάπνισμα Stop στο ρατσισμό
Ο Δημήτρης με τον πατέρα του, Τάσο Κωνσταντινίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής

« Το κάπνισμα αποτελεί μια μάστιγα, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας το οποίο βασανίζει πολλούς ανθρώπους στην κοινωνία μας. Έχω καταπιαστεί και με τον ρατσισμό και με τον σχολικό εκφοβισμό. Εστίασα στους νέους της ηλικίας μου καθώς πρόσεξαν την εικόνα των παιδιών να κρατούν τσιγάρο» είπε σημειώνοντας πως μοίρασε το ερωτηματολόγιό του σε 309 συμμαθητές του και σε 25 από τους καθηγητές. “Κάλυψε” ολόκληρο το σχολείο αναζητώντας τους λόγους έναρξης και τους λόγους αποστροφής από το κάπνισμα , αλλά και το αν υπάρχει σωστή ενημέρωση από το σχολείο για τις βλαβερές του συνέπειες.
« Μας εξέπληξε θετικά η έρευνα διότι τα 2/3 των μαθητών δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Δεν έχουν μπει στον πειρασμό. Και από το 1/3 που έχουν καπνίσει τα 2/3 αυτών είτε το έχουν κόψει, είτε έμειναν στη δοκιμή. Οπότε υπάρχει ένα ποσοστό που καπνίζει ακόμη, όχι αμελητέο αλλά μικρό κι αυτό είναι ευχάριστο» είπε.
«Οι περισσότεροι από τους μαθητές έχουν ξεκινήσει το κάπνισμα από την 1η Λυκείου, κάποιοι από το Γυμνάσιο δυστυχώς και αυτό είναι πολύ βλαβερό» πρόσθεσε σημειώνοντας πως « Όσο πιο μικρός είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο επιβλαβές μπορεί να γίνει το τσιγάρο».

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης στο στούντιο της ΕΡΤ

91% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση στο σχολείο. Οι καθηγητές, όπως είπε, έχουν μια άλλη άποψη. «Ίσως να φταίει και ο κορονοϊός. Αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα. Ο μιμητισμός και η επίδειξη, αυτό που ονομάζουμε μαγκιά είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα. Πάντως, είτε επηρεάζεται από την παρέα του , είτε από τους γονείς του, δυστυχώς το μόνο που καταφέρνει κανείς με το κάπνισμα είναι να καταστρέψει τον οργανισμό, του τίποτα άλλο» ανέφερε.
Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στο σχολείο με παράλληλη σύνδεση με τον κο Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δέχθηκε από την πρώτη στιγμή να βοηθήσει και ήταν καταπληκτικός» είπε ο νεαρός μαθητής σημειώνοντας την ελπίδα του πως « κάποιοι έπαψαν να καπνίζουν ακούγοντας την εργασία, η ενημέρωση αποτελεί κίνητρο για μια δεύτερη σκέψη».
Παράλληλα, επεσήμανε πως τόσο ο σχολικός εκφοβισμός, όσο και ο ρατσισμός είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. «Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2021 να αποκλείουμε κάποιον επειδή είναι πιο χοντρός, πιο κοντός ή έχει άλλη εθνικότητα ή κάτι άλλο. Είναι θετικές οι προσπάθειες, οπότε φαντάζομαι πως μπορούμε να εξαλείψουμε τελείως αυτού τους είδους τα φαινόμενα» ανέφερε προσθέτοντας «Δυστυχώς υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία, φυλετικός ρατσισμός, ρατσισμός για το χρώμα ή ο,τιδήποτε άλλο».
Πρώτος στόχος του νεαρού ερευνητή αποτελεί η Νομική Σχολή «με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση θα τον πετύχω αυτόν τον στόχο»λέει και μιλά για μια «Πολύ ιδαίτερη χρονιά με τηλεκπαίδευση που προηγήθηκε «ελπίζω η επόμενη να είναι πιο ομαλή. Με Webex και zoom κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Ήμασταν πιο χαλαροί, δεν χρειαζόταν να ετοιμαστούμε για το σχολείο ή να κάνουμε κάποια διαδρομή. Ωστόσο χάσαμε την επαφή με τους συνομιλήκους μας, κι αυτά επηρέασαν είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε με τους συμμαθητές μας και να κάνουμε τα μαθήματά μας σωστά. Η τηλεκπαίδευση δεν αντικαθιστά ποτέ την δια ζώσης εκπαίδευση».
Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς: Μιχαηλίδη Χαράλαμπο (Βιολόγο) και Λαγού Κωνσταντίνα και τους συμμαθητές του: Καπνιάζη Δέσποινα, Θεοδωσάκη Κωνσταντίνο, Μιχαλόπουλο Παναγιώτη και Μπατζάκ Γκιουνούλ στέλνοντας το μήνυμά του:
«Να σεβόμαστε την διαφορετικότητα. Να πούμε Stop στο κάπνισμα. Με την πίστη και την ελπίδα ότι με αγάπη και υγεία θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας».
Συνέντευξη –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου
Ακούστε εδώ:

https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2021/06/Dimitris-kapnisma-1.mp3?_=1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version