ertnews.gr

Τέταρτη διεθνής συνάντηση ΚΥΓΕΩ: πλαίσιο συνεργασίας καταναλωτών-παραγωγών

13/11 19:03
Τέταρτη διεθνής συνάντηση ΚΥΓΕΩ: πλαίσιο συνεργασίας καταναλωτών-παραγωγών

Η Τζένη Γκιουγκή μαζί με την πρόεδρο του Urgenci Judith Htchmam

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν από τις 9 έως τις 11 Νοέμβρη στη Θες/νικη οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας-ΚΥΓΕΩ-, στο χώρο του Δημαρχείου Θεσ-νικης.
Τέταρτη διεθνής συνάντηση ΚΥΓΕΩ: πλαίσιο συνεργασίας καταναλωτών-παραγωγών

Ψυχή της διοργάνωσης το Αγρκο-οικόπολις και η καταπληκτική του ομάδα με την επικεφαλής, Τζένη Γκιουγκή, που είναι ερευνήτρια και ακτιβίστρια Διατροφικής Κυριαρχίας και υπεύθυνη για την ΚΥΓΕΩ στην Ελλάδα!

Ταυτόχρονα έλαβε χώρα το 7ο διεθνές συμπόσιο ΚΥΓΕΩ και η 2η Μεσογειακή Συνάντηση Δικτύου Τοπικών Συνεργασιών.


Πάνω από 300 καλλιεργητές από 40 χώρες και από τα 5 σημεία του πλανήτη, αντάλλαξαν εμπειρίες, συμμετείχαν στα 8 εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν και μεταξύ αυτών για πρώτη φορά και για την αλιεία.
Το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν πως υπάρχει αισιοδοξία μέσα από αυτές τις συνεργασίες να ενισχυθούν οι μικροί Αγρότες που έχουν Αγρο-οικολογική συνείδηση και μαζί με αυτούς, το περιβάλλον, οι παραδοσιακοί σπόροι, προκειμένου η τροφή να περάσει στα χέρια του καθενός, φτάνοντας στην Διατροφική Κυριαρχία.
Οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με καταναλωτές, που προτάσσουν την καθαρή τροφή και οι οποίοι τροφοδοτούνται με καλάθια από είδη οπωροκηπευτικών ανά εβδομάδα.

Συμμετοχική πιστοποίηση σε πολλές χώρες ακόμα και στην Τουρκία
Σε αρκετές χώρες και στην Τουρκία υπάρχει και η συμμετοχική πιστοποίηση, όπου υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών-καταναλωτών, χωρίς να παρεμβαίνει το κράτος, ή εταιρείες πιστοποίησης, που είναι συνήθως χρονοβόρες διαδικασίες.
Στην Ελλάδα δυστυχώς η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία δεν είναι καν μετρήσιμη ως ποσοστό, σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Αντώνης Καρατζάς,Νατάσσα Ντέρη, eco gaia farm
Οι Αλέξανδρος Καρατζάς και Νατάσσα Ντάρη, από το eco gaia farm στα Τρίκαλα, επιμένουν να κρατιούνται μακριά από επιδοτούμενα προγράμματα και …ετοιμάζουν καλάθια σε 30 οικογένειες στην Αθήνα, τα οποία περιέχουν κηπευτικά και προϊόντα μεταποίησης!
Υποστηρίζουν πως οι Βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να κτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το αγοραστικό κοινό και να μην χρειάζονται έτσι καμμία χρονοβόρα διαδικασία και κοστοβόρα… πιστοποίησης!
Θέλουν να …επεκτείνουν τα καλάθια τους και μέσα στα Τρίκαλα, όπου σιγά σιγά, διευρύνεται το κοινό τους και μάλιστα αυτό έγινε μέσα στην κρίση, καταρρίπτoντας το μύθο πως τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβά!
Πρόβλημα είναι η συγκομιδή των προϊόντων, καθώς κανένας από τους ανέργους της περιοχής δεν …θέλει να ασχοληθεί με τη Γη…
Οπότε απευθύνονται σε πλατφόρμες διεθνείς ανέργων και σκέφτονται να δημιουργήσουν και την κατάλληλη υποδομή φιλοξενίας των ατόμων αυτών.
Τα σχέδια τους που είναι όλο αγάπη για τον πρωτογενή τομέα, αγγίζουν και τις μικρές ηλικίες, καθώς προγραμματίζουν σε μία έκταση δράσεις με τα παιδιά, τα οποία θα τα μυούν στον κόσμο των σπόρων και της καλλιέργειας.
Οι Έλληνες βιοκαλλιεργητές, όπως ο Αντώνης Διαμαντίδης,-το περιβόλι Κορίνθου- ζητούν το 1% του αγοραστικού κοινού –που το ενδιαφέρει η καθαρή τροφή-να κατευθυνθεί στους βιοκαλλιεργητές, προκειμένου να είναι βιώσιμη η ενασχόληση και να αυξηθούν οι βιοκαλλιεργητές και στην Ελλάδα.
Αντώνης Διαμαντίδης, Βιοκαλλιεργητής, Θωμάς Άνεμος(Αγροναύτες)
«Αν οι πολίτες παρακολουθούσαν από κοντά του τι γίνεται στην συμβατική γεωργία, την άλλη μέρα θα αγόραζαν τα μισά από όσα αγοράζουν σήμερα. Μην ξεχάσουμε πως στην Πελοπόννησο κάποιοι ράντιζαν τις πατάτες με ράουντ απ για να …αποκτήσουν βάρος…
Εγώ ξεκίνησα με την ιδέα να παράγω ανεξάρτητος την τροφή μου και να πάψω να αμφιβάλλω για αυτά που έχει το τραπέζι μου. Οκ αν κάποιοι επιθυμούν να αγοράζουν τα οπωροκηπευτικά από το σούπερ μάρκετ, ας μην παραπονούνται μετά για ότι τους προκύψει στον τομέα της Υγείας… Να μην ξεχνάμε πως η τροφή μας συνδέεται άμεσα και με τον πολιτισμό της χώρας μας».
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος της συνάντησης έγιναν διερευνητικές συζητήσεις για την σύσταση συλλόγου, ο οποίος θα μπορεί να καλύψει το νομικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεργασίας Παραγωγών-Καταναλωτών.
Η επόμενη συνάντηση για την ΚΥΓΕΩ θα γίνει σε δύο χρόνια…
Πάντως κάτι πιο κοντινό, το Αγκρο-οικόπολις θα διοργανώσει στις 4-5 Δεκέμβρη στην Θες/νικη σεμινάριο για την Συμμετοχική Πιστοποίηση στην Ελλάδα, με αρχή από τη Θες/νικη!!!

ΥΓ: Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους εθελοντές για την ψυχή και την καρδιά που έβαλαν για να πετύχει η συνάντηση…Θερμά ευχαριστήρια και σε αυτούς που κουβάλησαν τα τρόφιμα και παρασκεύασαν υπέροχες γεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version