ertnews.gr

Ροδόπη: Υπό παρακολούθηση τα κεφαλούδια στη Βιστωνίδα

03/01 07:11
Ροδόπη: Υπό παρακολούθηση τα κεφαλούδια στη Βιστωνίδα

@Χρήστος Πανταζής. Η Δρακόλιμνη του Όρους Τύμφη, σε υψόμετρο 2050μ. Το δίκτυο Natura 2000 προστατεύει περιοχές με υψηλή οικολογική αξία, αλλά και εξαιρετική φυσική ομορφιά, προσφέροντας εξαιρετικές ευκαιρίες για περιήγηση, αναψυχή και επαφή με τη φύση. (Τιμητικός έπαινος στον 1ο πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό για τις περιοχές Natura 2000 «Click στη φύση»)

Την παρακολούθηση του διαχειμάζοντος πληθυσμού Κεφαλουδιών και των διατροφικών του συνηθειών στο Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας – Θράκης», δρομολογεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας Ροδόπης.

Πρόκειται για δράση στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών Και Τύπων Οικοτύπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου».

Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η παρακολούθηση του διαχειμάζοντος πληθυσμού Κεφαλουδιών και των διατροφικών του συνηθειών στο Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα αναλάβει την τακτική παρακολούθηση του διαχειμάζοντος πληθυσμού Κεφαλουδιών (Oxyura leucocephala) την περίοδο διαχείμασης (Οκτώβριο-Μάρτιο) στη λίμνη Βιστωνίδα και στην ευρύτερη περιοχή των θρακικών λιμνοθαλασσών και της λίμνης Ισμαρίδας, την καταγραφή της σύνθεσης του πληθυσμού (αναλογία αρσενικών / θηλυκών ατόμων, νεαρών / ώριμων ατόμων) που διαχειμάζει στην περιοχή και την κατανομή των ατόμων στις θέσεις τροφοληψίας και κούρνιας, την καταγραφή των πιθανών απειλών.
Επιπλέον, ο ανάδοχος θα υλοποιήσει δειγματοληψίες στο βυθό της Βιστωνίδας κατά τις περιόδους που το είδος απαντάται στην περιοχή μελέτης σε συγκεκριμένα σημεία τροφοληψίας του είδους, ώστε να διερευνηθούν οι τροφικές του συνήθειες (καταγραφή των βενθικών ζωικών οργανισμών με τα οποία το είδος τρέφεται).
Η υλοποίηση του έργου επιχορηγείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:«Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»με το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (25.000,00€).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version