Ροδόπη – Ξάνθη: Μειωμένη στο μισό η κατανάλωση στις λαϊκές αγορές σε σχέση με πριν την κρίση

Παράπονα για την μειωμένη στο μισό κατανάλωση σε σχέση με πριν 15 χρόνια εκφράζουν οι συμμετέχοντες μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές σε Ροδόπη και Ξάνθη. «Δουλεύουμε μόνο για την πληρωμή των αδειών μας και της ασφάλειάς μας με δυσκολία » σημειώνουν στο www.ertnews.gr και καταθέτουν για μια ακόμη φορά την αγωνία τους για το μέλλον τους.

Πωλητές ρούχων, υποδημάτων, παραγωγοί λαχανικών, άνθεων αλλά και ειδών για το σπίτι δίνουν παραδοσιακά το δικό τους ραντεβού με το κοινό, το Σάββατο σε Κομοτηνή και Ξάνθη, την Κυριακή σε Πόρτο Λάγος και Φανάρι, την Παρασκεύη σε Ίασμο και Σάπες κ.ο.κ.. Εκατοντάδες οικογένειες ζουν και εξασφαλίζουν τα έξοδα των οικογενειών τους στηριζόμενες στα έσοδα από αυτά τα «ραντεβού». Σε μεγάλες πόλεις και μικρούς οικισμούς σήμερα, κάποτε κεφαλοχώρια.

«Παλιότερα δινόταν αγώνας για την εξασφάλιση μιας άδειας σε λαϊκή της Κομοτηνής και της Ξάνθης, σήμερα από ανάγκη και από έλλειψη άλλων επιλογών συνεχίζουν οι περισσότεροι τη δραστηριοποίησή τους» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και στέκονται στη μείωση κατά 50% της κατανάλωσης, στην αύξηση των εξόδων τους λόγω του κόστους των καυσίμων, αλλά και στην άνοδο των τιμών στις προμήθειες των προϊόντων τους.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή ή μη έκβαση της προσπάθειάς τους, οι καιρικές συνθήκες που την περίοδο του χειμώνα δεν είναι πάντα σύμμαχός τους, όπως λένε. Όσον αφορά στην καταναλωτική συμπεριφορά του κόσμου; «Πιο «κουμπωμένοι»», «πιο φοβισμένοι», «λιγότερο σπάταλοι» και «πιο προσεκτικοί στις αγορές τους» δηλώνουν σημειώνοντας με νόημα «όλα έχουν περιοριστεί στο μισό: μισές επισκέψεις, μισές αγορές ».
Μιλώντας δε για μέλλον της δουλειάς τους δεν εκφράζουν αισιοδοξία, «πολλοί εγκατέλειψαν το χώρο μας» λένε και προσθέτουν «συνήθως οι νέοι που ασχολούνται είναι από μικρά παιδιά στο χώρο αυτό στο πλευρό των γονιών τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος