ertnews.gr

Ροδόπη- Κ. Αμυγδαλούδης: 85χρονος κτηνοτρόφος με αγάπη για τα ζωντανά του

26/01 15:56

«Του χρόνου ο γιος μου θα το πουλήσει το κοπάδι του γιατί δεν βρίσκει βοσκούς» λέει με παράπονο και προσθέτει με προβληματισμό, αλλά και αγανάκτηση: « Δεν υπάρχουν τσομπάνηδες πια που να έχουν διάθεση να εργαστούν. Πληρώνονται καλά, 600 ευρώ το μήνα. Σε δέκα χρόνια θα πάρουν 60.000 ευρώ πού θα τα βρουν αυτά τα χρήματα; Κι όμως δεν έρχονται, προτιμούν να μεταναστεύουν στη Γερμανία και να επιστρέφουν μετά από τρεις και τέσσερις μήνες κι ύστερα πάλι πίσω».

Ροδόπη- Κ. Αμυγδαλούδης: 85χρονος κτηνοτρόφος με αγάπη για τα ζωντανά του
Ο κος Κώστας Αμυγδαλούδης

Ο κος Κώστας Αμυγδαλούδης, 85 ετών σήμερα πέρασε τη ζωή του όλη φροντίζοντας τα ζωντανά του. Γνωρίζει καλά πόσο δύσκολα πορεύεται η κτηνοτροφία στον τόπο μας. «Πρέπει και η πολιτεία να είναι πλούσια για να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και η Ελλάδα δεν είναι» σημειώνει. «Τα αρνιά μας τα παίρνουν 2,40 ζωντανά και τα πουλάνε 11 και 12 ευρώ το κιλό στο τσιγκέλι» λέει γνωρίζοντας καλά τα “τερτίπια της αγοράς”.

Κτηνοτρόφος από το 1958 ο κος Κώστας ακόμη και σήμερα έχει κρατήσει πενήντα για να περνά την ώρα του όπως μισό αστεία μισό σοβαρά παρατηρεί. «Είχα χίλια. Πριν πέντε χρόνια τα «χάλασα» γιατί δεν έβγαιναν οικονομικά. Χάθηκαν οι επιδοτήσεις, έπεσε η τιμή του γάλακτος για πολλά χρόνια, μόνο φέτος «τσίμπησε» η τιμή κι αγοράζεται 90 λεπτά από Μονάδα των Τρικάλων, όλοι οι κτηνοτρόφοι του χωριού εκεί το δίνουν με την συγκέντρωση να γίνεται στον Πολύσιτο και τα μεγάλα βυτία να το πηγαίνουν στα Τρίκαλα».
Και γιατί δεν κάνατε ένα τυροκομείο όλοι μαζί; τον ρωτάμε. “Η προσπάθεια με τη λειτουργία τυροκομείου πριν χρόνια στη Νέα Καλλίστη «ναυάγησε», χρειάζεται να είναι όλοι τίμιοι για να προκόψει μια συνεταιριστική προσπάθεια» παραδέχεται με ειλικρίνεια και δείχνει την γεμάτη με ζωοτροφές αποθήκη του «Αγόρασα πέντε τόνους καλαμπόκι με 18 λεπτά, 400 μπάλες χόρτο, 5 ευρώ η μπάλα, αν δεν ταΐσεις, δεν γίνεται» παρατηρεί κι απομακρύνεται. Είναι η ώρα για τον απογευματινό έλεγχο του κοπαδιού, κάποια γέννησαν, κάποια όχι ακόμη και όπως ο έμπειρος κτηνοτρόφος σημειώνει « πρέπει να τα έχεις στο σου … »
Φώτο: Κώστας Αμυγδαλούδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version