Ροδόπη: Αναγκαία τα προγράμματα κατάρτισης κι απόκτησης δεξιοτήτων τονίζουν οι γυναίκες των οικισμών

Την αναγκαιότητα υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων τονίζουν οι γυναίκες της Ροδόπης. Μόνιμοι κάτοικοι των οικισμών της περιοχής αναζητούν διεξόδους ενασχόλησης και δεν τις βρίσκουν.

“Χρόνο το χρόνο”, όπως σημειώνουν,“λόγω της πανδημίας του κορονοϊού από τη μια και της αύξησης του κόστους των μετακινήσεων από την άλλη, περιορίζουν εξόδους και συναναστροφές ερχόμενες αντιμέτωπες με την καθημερινή ρουτίνα και την έλλειψη ουσιαστικών επιλογών”.

Μιλώντας σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2022 στο www.ertnews.gr, τόνισαν ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών στους αγρούς τους, οι περισσότερες δεν έχουν καμία επιλογή σοβαρής ενασχόλησης, πέρα από τις φιλικές συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι, την εβδομαδιαία έξοδο στη λαϊκή και στις τελετές μνημόσυνων.

Ειδικότερα,επισήμαναν την ανάγκη υλοποίησης κύκλων εκμάθησης εικαστικών δημιουργιών, χειροτεχνιών, κοπτικής ραπτικής, παρασκευής ζυμαρικών-γλυκών, εκμάθησης ξένων γλωσσών και χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Όπως τόνισαν, η λειτουργία τμημάτων επιμόρφωσης ενηλίκων απουσιάζουν και οι παρεμβάσεις ακόμη και στον τομέα του αλφαβητισμού και στη συμπλήρωση της βασικής παιδείας, σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Οι όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται από Πολιτιστικούς Συλλόγους, αλλά μεμονωμένα, χωρίς πρόγραμμα και ουσιαστική στόχευση. Όπως σημείωσαν, λύση και διαφυγή από το αδιέξοδο για τις γυναίκες των οικισμών της Ροδόπης θα αποτελούσε: “Η δημιουργία και λειτουργία συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγής και δημιουργίας σε υγιείς βάσεις“. Θα έδιναν, όπως υποστηρίζουν, στις γυναίκες μέλη τις δυνατότητες: “και ενίσχυσης του εισοδήματός τους και διαρκούς κατάρτισης και διαφυγής από τη μελαγχολική καθημερινότητα των άδειων από κόσμο τόπων τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος