ertnews.gr

  Ο κίνδυνος των φυτοφαρμάκων

Στις βροχοπτώσεις τα κουτιά ξεπλένονται και τα υπολείμματα καταλήγουν στα γειτονικά ποταμάκια κι από εκεί στις λίμνες της περιοχής.
10/06 11:45
  Ο κίνδυνος των φυτοφαρμάκων

Κάδοι απορριμμάτων που ξεχειλίζουν. Κουτιά, νάιλον συσκευασίες και μπουκάλια ριγμένα στο έδαφος. Ρυάκια που χρωματίζονται από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Οι αγρότες καλλιεργούν κάνοντας χρήση φυτοφαρμάκων, οι εταιρείες που τα πουλούν πλουτίζουν και το περιβάλλον κινδυνεύει.

«Πρέπει οπωσδήποτε οι εταιρείες να ξαναπαίρνουν πίσω τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων» δηλώνει ο γεωπόνος κ. Παπουής από την Κομοτηνή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την αλόγιστη ρίψη των συσκευασιών στο περιβάλλον προσθέτοντας ότι «μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα».

Ποια, όμως, είναι η εικόνα σήμερα που ανησυχεί τον έμπειρο γεωπόνο; Οι παραγωγοί πετούν τα άδεια κουτιά στα συρμάτινα καλάθια, στα σημεία εφοδιασμού των ψεκαστικών τους με νερό. «Πού πάνε αυτά τα άδεια κουτιά;» αναρωτιέται ο κος Παπουής δίνοντας μόνος του την απάντηση «δεν ξέρουμε». Στις βροχοπτώσεις τα κουτιά ξεπλένονται και τα υπολείμματα καταλήγουν στα γειτονικά ποταμάκια κι από εκεί στις λίμνες της περιοχής. «Πρέπει κάποιος να μαζέψει τις συσκευασίες και τέτοια πρόθεση από τις εταιρείες πωλήσεων δεν υπάρχει. Ίσα –ίσα που τις περισσότερες δεν τους ενδιαφέρει καν το θέμα.»

Τι θα πρέπει, όμως, να κάνουν οι ίδιοι οι αγρότες για να περιορίσουν τους κινδύνους; «Να ξεπλύνουν καλά τις συσκευασίες για να μην υπάρχει καθόλου φάρμακο μέσα. Ό,τι υπολείμματα  υπάρχουν θα πρέπει να ρίχνονται στο μηχάνημα που ψεκάζει. Οι κάδοι να αδειάζουν έγκαιρα και το περιεχόμενο τους να καταλήγει σε ειδική χωματερή.»
Φώτο:Συσκευασίες φυτοφαρμάκων Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

https://soundcloud.com/user-860404253/lgabju5voe5u

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version