ertnews.gr

Κομοτηνή: Σε ένα χρόνο τα βιονεργά προϊόντα διατροφής

Από υπολείμματα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών
24/01 10:35
Κομοτηνή: Σε ένα χρόνο τα βιονεργά προϊόντα διατροφής

από αριστερά ΚΑτερίνα Γρηγοριάδου, Πασχάλης Παπαδάκης κΙ Ελένη Μαλούπα σε εκδήλωση ΑΦΦ στον Έβρο

Το έργο FEEDMAP-Ολιστική προσέγγιση της αειφορικής αξιοποίησης των εγχώριων αρωματικών φυτών με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων βιοενεργών προϊόντων διατροφής ανθρώπων & ζώων, υλοποιεί η ΕΛΒΙΖ, η ΜΠΑΓΚΑΤΖΟΥΝΗΣ & η PELLAS NATURE με ερευνητικούς φορείς και συντονίστρια Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου, η οποία είναι και εντεταλμένη ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Θέρμης Θες/νικης.

Αντικείμενο είναι η δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων από υποπροϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία των Ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ).
Η κ. Γρηγοριάδου μίλησε στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ και στάθηκε ιδιαίτερα στα στιγμιαία ροφήματα, που μπορούν να γίνουν από τα όχι και τόσο εμφανίσιμα μέρη της πρώτης ύλης των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αλλά και στο ελαιόλαδο με Αρωματικά Φυτά.
Σε ότι αφορά την παραγωγή ζωοτροφών, εδώ τόνισε ανοίγεται μια μεγάλη αγορά και ένα ευρύ πεδίο δράσης για μαζική παραγωγή μεταξύ των παραγωγών ΑΦΦ, των Κτηνοτρόφων και των εταιρειών που φτιάχνουν ζωοτροφές, καθώς τα τα υπολείμματα των Αρωματικών φυτών θα μπορούν με την κατάλληλα επεξεργασία να μπαίνουν στο σιτηρέσιο των ζώων της μονάδας, αλλά και των κατοικιδίων.
Η κ. Γρηγοριάδου τόνισε πως το εν λόγω πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια και το πολύ σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμα αυτά τα προϊόντα διατροφής ανθρώπων και ζώων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοοτροφών ΕΛΒΙΖ διαθε΄τει ένα εργοστάσιο στην Ξάνθη και ένα στο Πλατύ Ημαθίας

Πρόγραμμα αντικατάστασης και της εισαγόμενης σόγιας για ζωοτροφή
Επίσης στο πλαίσιο της Αγκρότικα στις 2 Φεβρουαρίου στη 1:30 μεσημέρι ,στο κτίριο Γερμανός θα γίνει σχετική ημερίδα για τις συνεργασίες μέσω συμβολαιακής γεωργίας παραγωγών ΑΦΦ και εταιρειών.
Τέλος στάθηκε και σε ένα άλλο πρόγραμμα που ξεκινάει και στοχεύει στην αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας ως ζωοτροφή, με Ελληνική παραγωγή ψυχανθών, όπως Λούπινα, Μπιζέλια και Λιναρόσπορο, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version