ertnews.gr

Κομοτηνή: Επιστροφή στη φύση

26/11 07:47
Κομοτηνή: Επιστροφή στη φύση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φύση και τα λουλούδια. «Την αγαπώ» δηλώνει απλά και μιλά για την αξία της παρατηρητικότητας. Η Βάντα Παπαϊωάννου Βουτσά, φιλόλογος -συγγραφέας στην Κομοτηνή σημειώνει πως θα πρέπει, όταν περπατά κανείς στη Φύση, να βλέπει το κάθε τι, να το συγκρίνει, να θυμάται, να ψάχνει, να μελετάει.

«Θέλω να μεταδώσω αυτή την αγάπη μου στους φίλους μας» δηλώνει και στον ερώτημα αν έχουμε χάσει την επαφή μας με τη Φύση, απαντά πως όχι κι εξηγεί «Δεν έχουμε χάσει την επαφή μας με τη φύση, αλλά δεν έχουμε τόσο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα ένας δρόμος προς το σπίτι μου είναι γεμάτος αγριο-τριανταφυλλιές. Πότε τις βλέπω ανθισμένες και πότε με καρπό. Εμένα με «τρελαίνει» αυτή η εικόνα, όμως, τους πολλούς μπορεί να μην τους εντυπωσιάζει. Εγώ φωτογραφίζω, γράφω, εμπνέομαι.»

Κομοτηνή: Επιστροφή στη φύσηΣύμφωνα με την Κομοτηναία φιλόλογο – συγγραφέα είναι απαραίτητη η επιστροφή στη Φύση. «Το κακό που έχουμε κάνει στη Φύση, αν θα μπορούσαμε να το μεταμορφώσουμε, θα ήταν θαύμα. Αυτό είναι δύσκολο και δεν εξαρτάται από μεμονωμένα άτομα. Ας δείξουμε τουλάχιστον την αγάπη μας. Να δείξουμε στα παιδιά λουλούδια και χόρτα , να μπορούν να τα ξεχωρίζουν.» Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, έχει προτείνει πολλές φορές στον οικισμό που ζει να συνοδεύει τα παιδιά σε περιπάτους στη Φύση και να τους δείξει τον πλούτο της Φύσης. «Να μας δείχνουν οι γιαγιάδες τα φυτά, να ξεχωρίζουν τον ανθό από τον μάραθον.» δηλώνει μισό αστεία-μισό σοβαρά και προτείνει «Στον τόπο που ζει κανείς να απολαμβάνει αυτά που υπάρχουν γύρω του. Πρέπει να ζεις τον τόπο και τον χρόνο.»

Info: Η τελευταία ομιλία της κας Βάντας Παπαϊωάννου Βουτσά πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση του Συλλόγου Βυζαντινού Φρουρίου
Φώτο:Η κα Βάντα Παπαϊωάννου Βουτσά με την κα Χατζηγεωργίου ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version