Σηκώνεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα και παίρνει το δρόμο για την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας. Ο Χρήστος Μισκάκης, ιχθυοπώλης στις λαϊκές αγορές από τα παιδικά του χρόνια, όπως λέει, γνωρίζει καλά τους δείκτες ενός άλλου, ιδιαίτερου «χρηματιστηρίου», του «χρηματιστηρίου» των ψαριών, της ιχθυόσκαλας της Καβάλας .
«Η δουλειά δεν πάει καλά. Πάμε σπίτι και μετράμε τα λεφτά μας. Είμαι από οκτώ χρονών εδώ, μια ζωή. Σήμερα είμαι 59, γνωρίζω καλά τα μυστικά. Όλα είναι ένα άλμα, δίνεις λεφτά και δεν ξέρεις αν θα τα πάρεις πίσω. Ορίστε, κοντεύει μεσημέρι και έχω πουλήσει μόνο δέκα κιλά ψάρια. Να δεις που θα μου μείνουνε σήμερα. Έτσι, στο τέλος όσοι έρχονται δίνουν πέντε ευρώ και παίρνουν δυο κιλά.»
Όσον αφορά στις προτιμήσεις στα χρόνια της κρίσης; Σαρδέλα και γαύρος δεν λείπουν από το τραπέζι, αντιθέτως εκείνο που φαίνεται πως έχουν ξεχάσει είναι η κουτσομούρα, ακόμη και όταν είναι.. . Τουρκική. Όσον αφορά στο μέλλον του επαγγέλματος του; “Να μην ασχοληθεί κανένας! Το λέω εγώ που έχω γεννηθεί μέσα στα ψάρια.” λέει με πίκρα και επιστρέφει στους πελάτες του, οι δικές τους αγορές κινούν τους δείκτες του «χρηματιστηρίου»…
Φώτο: Χρήστος Μισκάκης, ιχθυοπώλης ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου