Κομοτηνή: Τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μέσα από μαθητικές εργασίες

Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ., με την υποστήριξη της Π/κής Δ/σης Εκπ/σης Α.Μ.Θ. και δια των Συντονιστριών Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, Άννας Αγγελοπούλου, Μαρίας Ζωγραφάκη και Αικατερίνης Σαμαρά, διοργανώνει τριήμερη Διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα «Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021): Μνήμες και “εικόνες” από το παρελθόν υπό το πρίσμα του παρόντος και με το βλέμμα στο μέλλον: οι μαθήτριες και οι μαθητές σχολείων και από τις ΔΔΕ Ξάνθης και Ροδόπης παρουσιάζουν τις εργασίες τους”.

Η Εκδήλωση περιλαμβάνει τρεις Διαδικτυακές Απογευματινές Ημερίδες, που θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω ημερομηνίες: 31-05-2021 (Δευτέρα), 01-06-2021(Τρίτη), 02-06-2021 (Τετάρτη). Ώρα Έναρξης: 17.30, στην ηλεκτρονική Διεύθυνση του Webex Meeting https://minedu-secondary.webex.com/join/annangelo.

Στις Ημερίδες συμμετέχουν εκπαιδευτικοί διαφόρων σχολικών μονάδων των ΔΔΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης) μαζί με ομάδες μαθητών-τριών τους, που παρουσιάζουν το αποτέλεσμα εκπαιδευτικών δράσεων με ποικίλα θέματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων και σχολεία από τις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης με τις/τους εκπαιδευτικούς: Οι μαθητές της Β’ ταξιδεύουν στο χρόνο: Οι μαθητές κατόπιν έρευνας και επιλογής δημιουργούν ένα padlet για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση. Ξανθόπουλος Νικόλαος, Ο ρόλος των γυναικών στον επαναστατικό αγώνα.

1ο Γ/σιο Ξάνθης Τονονίδου Μαρία, Θέματα Ελληνικής Επανάστασης (Θ. Κολοκοτρώνης, Ελληνική Επανάσταση και Λογοτεχνία, Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821, Αναγεννώμενος Φοίνιξ)

2ο Γ/σιο Ξάνθης Ζωγραφόπουλος Κωνσταντίνος, Τάτσιου Έλενα, Θέματα Ελληνικής Επανάστασης:Τα Συντάγματα του Αγώνα και η εκπαιδευτική πολιτική, Χρονολόγιο των σημαντικών γεγονότων της επαναστατικής περιόδου (1814-1830), To Κίνημα του Φιλελληνισμού (Φιλέλληνες, Φιλόμουσος Εταιρεία Αθηνών, Φιλανθρωπική Εταιρεία Ναυπλίου), Η εκπαίδευση των γυναικών κατά την Επαναστατική Περίοδο.

3ο Γ/σιο Ξάνθης: Ντίκα Βικτωρία, Παπανάστου Βασιλική, Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από διάφορα έργα τέχνης. 4ο Γ/σιο Ξάνθης Αλτιντζή Μαρία, Η συμμετοχή των γυναικών στην Επανάσταση. Παπαδοπούλου Ελένη, Ύμνος εις την Ελευθερίαν.

5ο Γ/σιο Ξάνθης Κούσκουρα Ευαγγελία, Μακρής Σωτήρης, Νικολή Αλεξάνδρα, Επετειακή σχολική εφημερίδα: “Επαναστατική Ηχώ”.

Γ/σιο Πολυσίτου Ξάνθης Βογιατζή Αθανασία, Ματσούδη Ζηνοβία, Η επανάσταση με την πένα των ζωγράφων. Εκκλησιαστικό Γ/σιο-ΓΕΛ Ξάνθης Σκορδούλης Πασχάλης, Οι πέντε άγιοι νεομάρτυρες της Σαμοθράκης. Παρουσίαση της ζωής και του μαρτυρίου τους. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισαίας Ξάνθης Ισαακίδου Ειρήνη, Η προσωποποίηση της Ελλάδας στον πίνακα του Θ. Βρυζάκη «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα».

Μουσικό Σχολείο Ξάνθης Κοκκίνη Φωτεινή, Κουιμτσίδου Ευαγγελία, 200χρόνια μετά η Ξάνθη θυμάται: η μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στον δημόσιο χώρο της Ξάνθης. 1ο ΓΕΛ Ξάνθης Δράκου Βασιλική, Μαλικιώσης Γρηγόρης, Η Ελληνική Επανάσταση στην εποχή του ψηφιακού τύπου.

2ο ΓΕΛ Ξάνθης Γκόγκου Μαρία, Ούτου Μαρίνα, Μουσεία, Ιστορία και Tedx συναντιούνται! 4ο ΓΕΛ Ξάνθης Αυγέρη Σοφία, Σαρατζής Απόστολος, Εικόνες Επανάστασης στα δημοτικά τραγούδια.

3ο Γ/σιο Κομοτηνής Παπαδοπούλου Ευθυμούλα, Σιρλώπη Χρυσάνθη, «Εικόνες» της Επανάστασης στη Λογοτεχνία. Εργασίες με αφορμή τη διδασκαλία των ποιημάτων “Του Βασίλη” και “η Καταστροφή των Ψαρών” και Να’ τανε το 21. Κείμενα με θέμα τη συμμετοχή της Θράκης στον αγώνα. Σαλαμβά Αικατερίνη, Οι μαθητές υποδύονται, στιχουργούν και άλλα…: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ως αφόρμηση για δημιουργική γραφή.

5ο Γ/σιο Κομοτηνής Καλογεράκη Δέσποινα, Η καπετάνισσα της Θράκης: Δόμνα Βισβίζη, μέσα απ’ το φως και τη σκιά…

2ο ΓΕΛ Κομοτηνής Καρακολίδης Παναγιώτης, Πρόσωπα που έδρασαν και εμπνεύστηκαν στην Επανάσταση.

3ο ΓΕΛ Κομοτηνής Παιδαράκη Κυριακίτσα, Σολωμού Ελένη, Η χάρτα του Ρήγα: Διαδρομές ελευθερίας. Παρασκευά Ευσταθία, Οι άφωνες ομάδες της Ιστορίας, ο λαός, οι γυναίκες, οι φιλέλληνες και η αναπαράστασή τους με τον λόγο της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας.

Οι Διαδικτυακές Ημερίδες είναι ανοιχτές στην ευρύτερη σχολική κοινότητα και μπορούν να τις παρακολουθήσουν όποιοι/όποιες εκπαιδευτικοί, μαθητές/θήτριες, γονείς και κηδεμόνες, επιθυμούν, χωρίς προηγουμένως να έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος