Ήταν το 2011 όταν σε ένα αρτοποιείο λίγες τυρόπιτες παρέμειναν απούλητες, πριν αυτές καταλήξουν στον Κάδο των Απορριμμάτων οι υπεύθυνοι του Αρτοποιού σκέφτηκαν να τις πάνε σε μια κοντινή δομή. Πράγμα που έκαναν και οι τυρόπιτες δεν κατέληξαν στον κάδο και, το σημαντικότερο, κάπως έτσι ενέπνευσαν τη δημιουργία της αλληλέγγυας δράσης www.Mporoume.gr
Το mporoume έχει αρκετές δράσεις, μια από αυτές είναι και το: «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη». Έτσι, Mporoume στο χωράφι, στο σχολείο, στη λαϊκή. Είναι δράσεις που προσπαθούν να «σώσουν» μερίδες φαγητού , αν κάτι είναι έτοιμο να πεταχτεί , ειδοποιούν, συγκεντρώνονται και πηγαίνουν σε μια δομή. «Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζεις που, το βέβαιο είναι ότι δεν καταλήγει στα σκουπίδια, αλλά στο τραπέζι ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Να είναι σίγουροι ότι όλα καταλήγουν σε υφιστάμενες δομές που καλύπτουν τις ανάγκες ανθρώπων που έχουν πρόβλημα» δηλώνει ο κος Βεζυριαννίδης.
Ο ίδιος, εδώ και τρία χρόνια, συνεργαζόμενος με το Mporoume στηρίζει: τα παιδικά χωριά SOS, κοινωνικά συσσίτια , εκκλησία, δομές που υφίστανται και γνωρίζουν όλοι καλά το έργο τους. «Είναι δομές που είναι οργανωμένες και γνωρίζουν που πρέπει να πάνε τα τρόφιμα.»
Υπολογίζεται πως ημερησίως, σε όλη την Ελλάδα, χάρη σ’ αυτή δράση, σώζονται 20.000 μερίδες φαγητού. «Ένα συσσίτιο σε ένα στρατόπεδο, σε ένα νοσοκομείο, δίνει αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή περισσεύουν μερίδες που μπορούν να πάνε σε δομές που έχουν ανάγκη. Πριν φτάσει σε μια δομή ελέγχεται για να μην είναι αλλοιωμένη.» δηλώνει ο κος Βεζυριαννίδης και προτρέπει όλους όσοι μπορούν να συμμετάσχουν να καλέσουν το 2103237805 είτε να ενημερώσουν το www.mporoume.gr συνδέοντας έτσι τις επιχειρήσεις τους που έχουν περισσευούμενα με δομές που έχουν ανάγκη.
Φώτο: Ο κος Μιχάλης Βεζυριαννίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου