ertnews.gr

Κομοτηνή: Μια καθαρίστρια, περήφανη για τη δουλειά της

Μαρία Σιδερά: «Είμαι καθαρίστρια και για μένα το επάγγελμα μου είναι τίτλος τιμής»
03/08 20:36
Κομοτηνή: Μια καθαρίστρια, περήφανη για τη δουλειά της

“Κάνουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο επάγγελμα και αντιμετωπίζουμε μεγάλη προκατάληψη” δηλώνει η Μαρία Σιδερά, καθαρίστρια τα τελευταία 17 χρόνια και σημειώνει «Καταφέρνουμε στηριζόμενες στην εμπειρία μας να κάνουμε αυτή τη δουλειά χωρίς τραυματισμούς, καθώς οι κίνδυνοι ποτέ δεν απουσιάζουν».

Κομοτηνή: Μια καθαρίστρια, περήφανη για τη δουλειά τηςΑντιμετωπίζει τη δουλειά της και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται με πολύ αγάπη. «Τους βλέπουμε σαν συναδέλφους, χωρίς, όμως, εκείνοι να μας βλέπουν πάντα έτσι» δηλώνει αναφερόμενη στους εργαζόμενους στους χώρους, δημόσιους κυρίως, αλλά και ιδιωτικούς, τους οποίους εκείνη και οι συναδέλφισσες της αναλαμβάνει να καθαρίσει. «Δυστυχώς υπάρχει μια προκατάληψη απέναντί μας» λέει ξανά και σπεύδει να κρατήσει τις καλές στιγμές που έζησε και ζει στη δουλειά της. «Όπως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, υπάρχουν άνθρωποι και καλοί και κακοί» δηλώνει και γυρίζει το χρόνο πίσω τότε που μαθήτρια ακόμη δεν περνούσε καν από το μυαλό της ότι θα ασχοληθεί μ΄ αυτό το επάγγελμα.

«Το αυχενικό, οι τενοντίτιδες είναι συχνά φαινόμενα»
«Είχα άλλα όνειρα. Ερωτεύτηκα, παντρεύτηκα και έπρεπε κάτι να κάνω για να στηρίξω την οικογένεια μου. Η μόνη δουλειά που έβρισκα ήταν σ’ αυτό το χώρο. Δεν φοβήθηκα καθόλου. Δεν είχα μεγάλη εμπειρία, απλά την εμπειρία που έχει ο καθένας στο σπίτι του. Ευτυχώς συνεργάστηκα με καλούς ανθρώπους, πιο έμπειρους από εμένα, που με βοήθησαν. Έτσι συνεχίζω ακόμη και σήμερα και θα συνεχίζω να κάνω αυτή τη δουλειά.»

«Η συνέπεια, η υπευθυνότητα, η αγάπη για τη δουλειά είναι προαπαιτούμενα στο δύσκολο κλάδο της καθαριότητας για να αντέξει κανείς», όπως εύστοχα σημειώνει η έμπειρη πια καθαρίστρια. «Πρέπει να αντιμετωπίζεις επαγγελματικά τη δουλειά σου για να σε αντιμετωπίζουν έτσι και οι υπόλοιποι.» προσθέτει μην παραλείποντας να αναφερθεί και στα «σημάδια» της δουλειάς πάνω της… «Το αυχενικό, οι τενοντίτιδες είναι συχνά φαινόμενα» λέει και γελά με πίκρα.

“Λόγω της κρίσης είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν ένα μεροκάματο στο χώρο της καθαριότητας.”

«Όπως και σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν φαινόμενα εκμετάλλευσης, έτσι  και στο δικό μας.» παραδέχεται σπεύδοντας να προσθέσει «Λόγω της κρίσης είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν ένα μεροκάματο στο χώρο της καθαριότητας. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Τα μεροκάματα έχουν κατέβει πάρα πολύ. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι καθαρίστριες και πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό». Μιλά για πτώση στις απολαβές της έως και 40%, αλλά όπως τονίζει “αν θέλεις να έχεις δουλειά, μπορεί να το κατεβάσεις τις τιμές ακόμη περισσότερο. Αν το ψάξεις και το κυνηγήσεις, έχεις δουλειά ευτυχώς.»

Πήρα την απόφαση να μην ντραπώ ποτέ για τη δουλειά μου

Μεγαλώνοντας δύο παιδιά μπορεί εργαζόμενη ως καθαρίστρια να προσφέρει ό,τι χρειάζεται, κι αυτό το τονίζει στις κουβέντες της με τα παιδιά της. «Μπορεί τα όνειρά μου να ήταν άλλα, αλλά δόξα το Θεό μ’ αυτό το επάγγελμα γνώρισα πολλούς καλούς ανθρώπους.» τονίζει και σπεύδει να αναφερθεί σε μια συνομιλήτρια της, μια μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα. « Στις αρχές ακόμη της δουλειάς μου είχε πει μια κυρία «δεν ντρέπεσαι που είσαι καθαρίστρια και το λες;» και τότε πήρα την απόφαση να μην ντραπώ ποτέ για τη δουλειά μου. Την κάνω τίμια και για μένα είναι τίτλος τιμής, που είμαι καθαρίστρια. Προσπαθώ κάθε φορά να την κάνω και καλύτερα.»

“Να μην ντρέπονται για τη δουλειά τους”

Τέλος, σπεύδει να προτρέψει τον κόσμο να μην είναι προκατειλημμένος, να προσπαθεί να κατανοήσει το χώρο της. «Κι εμείς είμαστε άνθρωποι. Η συνεννόηση και η συμπεριφορά είναι ζητούμενο αρκετές φορές στο χώρο μας.» Ευτυχώς όχι ζητούμενο και η τήρηση των κανόνων υγιεινής «Οι στοιχειώδης κανόνες υγιεινής τηρούνται σε δημόσιους χώρους γιατί ο ένας συμμερίζεται τον άλλον.» δηλώνει με νόημα και καταλήγει στέλνοντας το μήνυμα της « Θα ήθελα να πω σε όλους τις- τους συανδέλφισσες /ους να μην φοβούνται και να μην ντρέπονται για τη δουλειά τους. Αφήνουν ένα περιβάλλον πίσω τους καθαρό και γι αυτό πρέπει να είναι περήφανοι.»
Φώτο:Μαρία Σιδερά Φωτογραφία-κείμενο:Μαρία Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version