Κομοτηνή – Μ. Σχοινάς: Η Θράκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει ως ευρωπαϊκό πρότυπο ζωής (video)

“Η Θράκη καθρεφτίζει το σπουδαίο ψηφιδωτό Ελλήνων και Ευρωπαίων” ανέφερε από την Κομοτηνή όπου μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Μιλώντας για την ΕΕ έκανε λόγο για το «αρτιότερο δημοκρατικό σύστημα”, για την “μακρύτερη περίοδο ειρήνης και δημοκρατίας που βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης”. Όπως είπε: “Αν και βρισκόμαστε στα σύνορα της Ευρώπης, στη Θράκη χτυπά η καρδιά της Ευρώπης. Η Θράκη μπορεί και είναι σίγουρο, ότι θα πρωταγωνιστήσει ως ευρωπαϊκό πρότυπο ζωής».

Κομοτηνή – Μ. Σχοινάς: Η Θράκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει ως ευρωπαϊκό πρότυπο ζωής (video)Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης, ανάπτυξης πολύ πιο έντονης, πιο βαθιάς, μετά την τραγωδία της πανδημίας. «Ανάπτυξη που θα βαφτίζεται στην κινητικότητα, στις ανταλλαγές, στα προγράμματα “Erasmus”. Μίλησε για την μεταμόρφωση του κράτους, από εργοδότη, σε πάροχο υπηρεσιών προς την κοινωνία με επένδυση σε ανθρώπους χωρίς αποκλεισμούς. Σ΄αυτό το σημείο ανέφερε το παράδειγμα της ενίσχυσης του Πρωτογενούς Τομέα, όπου στηρίχθηκαν 700.000 αγρότες και γεωργικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα. «Σήμερα ζούμε ως Έλληνες στον παχύ ίσκιο της 40χρονης πολιτικής εντός της Ευρώπης» είπε.

Κομοτηνή – Μ. Σχοινάς: Η Θράκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει ως ευρωπαϊκό πρότυπο ζωής (video)Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης σημείωσε ότι αυτό χτίζεται σε τέσσερα πεδία που θα το κρίνουν: 1) Στην υγεία: (ανέφερε ως παράδειγμα το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του Covid),2) Στη θωράκιση της οικονομίας ( “για πρώτη φορά η Ευρώπη έχει ένα ταμείο” είπε και στάθηκε στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, “ένα σχέδιο χωρίς προηγούμενο, μια νέα ιστορία για να δημιουργηθεί η νέα Ελλάδα και αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα”ανέφερε 3) Στη μετανάστευση. Είπε ότι η Frontex λειτουργεί ως «ανάχωμα» σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Προσθέτοντας πως ο Έβρος, η Θράκη είναι σημείο- σύμβολο σε κάθε προσπάθεια αστάθμητου παράγοντα. Μάλιστα μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης ενός νέου συμφώνου αλληλεγγύης για την μετανάστευση και ασύλου, στην καρδιά ενός συστήματος που κάνει την Ευρώπη ασπίδα για τους κατατρεγμένους. «Ήρθε η ώρα στο μεταναστευτικό να γυρίσουμε σελίδα. Από ένα σύστημα που παράγει “Μόριες”…ένα μη σύστημα, σε ένα σύστημα που θα αντιμετωπίζει σφαιρικά την μετανάστευση μέσα κι έξω από την Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Και 4) «Πάντα συνεπείς στην υπεράσπιση ενός πολυμελούς δικαίου κόσμου… Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της ειρήνης, της δημοκρατίας».

Κομοτηνή – Μ. Σχοινάς: Η Θράκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει ως ευρωπαϊκό πρότυπο ζωής (video)Μάλιστα ο κος Σχοινάς έκανε λόγο για μετάβαση από μια περίοδο ευρωπαϊκής αθωότητας σε μια περίοδο ευρωπαϊκής ωριμότητας. Με την Ευρώπη να έχει ρόλο πρωταγωνιστή, να είναι κομμάτι της λύσης στην γεωπολιτική σκακιέρα. Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική δομή στο πεδίο της ευρωπαϊκής συμμετοχής. «Οι επιτυχίες έρχονται μόνο όταν τολμάμε σπάνια όταν συμβιβαζόμαστε» είπε σημειώνοντας, ότι η νέα γενιά έχει ευθύνη να υπερασπιστεί και να βελτιώσει την επόμενη μέρα με τη συμμετοχή όλων να κρίνεται απαραίτητη. «Κανενός η γνώμη και η συμβολή δεν περισσεύει» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, ότι είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται τη Θράκη τα τελευταία πέντε χρόνια και υποσχέθηκε ότι θα έρθει και τέταρτη, καθώς όπως τόνισε «Χρωστάμε στη Θράκη ένα μεγάλο αναπτυξιακό συνέδριο»
Το αντιπρόεδρο της ΕΕ προλόγισε-καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος παρουσιάζοντας στην ομιλία του το έργο, που γίνεται στην περιοχή με τη στήριξη της ΕΕ.

Παρόντες ήταν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, οι βουλευτές: Δ.Χαρίτου, Ε.Στυλιανίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Χ.Κεφαλίδου, Χ.Δερμαντζόπουλος. Οι δήμαρχοι Ξάνθης και Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Π/Σ Χ. Παπαθεοδώρου, Περιφερειακοί Σύμβουλοί της αν.Μ.Θ., ο Πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων.

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος