ertnews.gr

Κομοτηνή -Μ. Μπρούζας: Να οδηγούμε με ασφάλεια και να έχουμε το νου μας στο δρόμο

24/11 07:17
Κομοτηνή -Μ. Μπρούζας: Να οδηγούμε με ασφάλεια και να έχουμε το νου μας στο δρόμο

Η μείωση των θανάτων κατά 50 % την τελευταία δεκαετία ήταν ο στόχος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η μοναδική χώρα που πέτυχε το στόχο της μείωσης είναι η Ελλάδα που «έπιασε» το 54% τη δεκαετία του 2010 -2020» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (24-11-2021) ο Τεχνικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’, Μηχανολόγος- Μηχανικός, ο κος Μάνος Μπρούζας.

«Σίγουρα όλη η κατάσταση με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας επηρέασε θετικά» είπε. Ωστόσο, όπως έσπευσε να επισημάνει, « κάθε μέρα σημειώνονται τραγωδίες στην άσφαλτο, τροχαία δυστυχήματα» εφιστώντας την προσοχή σε όλους και όλες, καθώς, όπως είπε, έχει προηγηθεί μια πολύ δύσκολη περίοδος. « Η ψυχολογία μας μπορεί να μην είναι η καλύτερη, αισθανόμαστε πιεσμένοι, έχουμε μπει σε μια κατάσταση η οποία σίγουρα μας καταπονεί, δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει , αλλά να μην ξεχνάμε τα βασικά, πρώτα – πρώτα: Στο αυτοκίνητο φοράμε ζώνη. Όταν ανεβαίνουμε στη μοτοσικλέτα φοράμε κράνος. Όταν η μέρα είναι βροχερή λαμβάνουμε τα μέτρα μας, δεν μπορούμε να κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα όταν είναι καλοκαιρία και λιακάδα με όταν βρέχει. Κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας από το όχημα που προπορεύεται. Είναι απλά πράγματα, πρέπει να τα έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας».
Ο κος Μπρούζας στάθηκε στον πολύ μεγάλο στόλο από δίκυκλα, μοτοσικλέτες, μοτοποδήλατα, που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Έχουμε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε θανάτους από ότι στην Ευρώπη. Μπορεί να πετύχαμε τη μεγάλη μείωση που είχε θέσει ως στόχος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά παρόλο αυτά αν αναλύσουμε τα πόσα θύματα έχουμε κάθε χρόνο ανά εκατομμύριο πληθυσμού είμαστε στις τελευταίες θέσεις. Είμαστε ένατη από το τέλος, κι αν πάμε στα δίκυκλα όπου εκεί πρέπει να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή είμαστε τελευταίοι, φτάνουμε να έχουμε 54 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (2020), μαζί με την Κύπρο ισοβαθμούμε ένατη από το τέλος» είπε.

Σύμφωνα με τον κο Μπρούζα αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι η συστηματική παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους. «Αυτό», όπως είπε, «θα δώσει το άμεσο αποτέλεσμα γιατί η καλλιέργεια οδηγικής παιδείας είναι κάτι που θα αργήσει να γίνει και θα πρέπει να βασιστούμε στη νέα γενιά περισσότερο, σίγουρα κι εμείς έχουμε το περιθώριο να αλλάξουμε, αλλά αυτό που είναι η ελπίδα είναι η νέα γενιά. Συστηματικοί έλεγχοι στο δρόμο επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα».

Ειδάλλως η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετρά απώλειες, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, όπου σε διάστημα λίγων μόλις ωρών ένας 16χρονος και ένας 17χρονος έχασαν τη ζωή τους. Τη θλίψη της για τις απώλειες των δύο μαθητών σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην περιοχή της Ροδόπης τις τελευταίες μέρες εξέφρασε με σχόλιο της η προϊσταμένη της Δ.Ε.Ροδόπης, η κα Μαίρη Κοσμίδου σημειώνοντας πως πρόκειται για « δύο απώλειες που δύσκολα χωράνε στο νου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version