Κομοτηνή: Καινοτομία, ο άλλος δρόμος της ανάπτυξης

Array

Πάνω από 25 επιχειρήσεις στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας Θράκης χαρακτηρίζονται «αστέρια» καινοτομίας. Και κάποιες άλλες, μικρότερες, τείνουν να τις πλησιάσουν επενδύοντας στην έρευνα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη.

Όπως λειτουργούν με επιτυχία και εξαγωγικό προσανατολισμό επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα αγρο-διατροφικού τομέα, γαλακτοκομικά προϊόντα που εξάγονται . Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά. Η άλλη φέρει την μικρή και την πολύ μικρή επιχείρηση να έχουν πληγεί περισσότερο από όλες τα τελευταία χρόνια της Κρίσης. Αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες στην ανεύρεση επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

«Η μη ύπαρξη Ερευνητικών Κέντρων στην Περιφέρεια έχει ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στο εξωτερικό» δηλώνει ο Πέτρος Σουκουλιάς, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας της Αν.Μ.Θράκης. Τα τελευταία τρία χρόνια, με την ιδιότητα του Προέδρου, επισκέφτηκε μια προς μια όλες αυτές τις επιχειρήσεις καταγράφοντας προσπάθειες έξυπνης εξειδίκευσης και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας Αν . Μ. Θράκης, όπως και τα  προβλήματα.

Προβλήματα όπως η μη καλή συνεργασία των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή Κοινότητα παρά το γεγονός ότι υπάρχει δεδηλωμένη θέληση κι από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκείνο που προέχει είναι οι επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το σχεδιασμό της Περιφέρειας, τις δράσεις που θα βγουν με τις προκηρύξεις. Να προβούν σε συνέργειες οι επιχειρήσεις με τα Ινστιτούτα και τα εργαστήρια. Να επιτευχθεί ένα «πάντρεμα» της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ερευνητικής με στόχο την εφαρμοσμένη έρευνα. «Αν είσαι ανταγωνιστικός είσαι και εξωστρεφής» δηλώνει ο κος Σουκουλιάς σημειώνοντας «Χωρίς καινοτομία δεν είμαστε ανταγωνιστικοί.Πρέπει να δημιουργήσουμε συστάδες. Μοιράζεται έτσι το κόστος, αλλά και προκύπτει ωφέλεια για όλους”. Τα προγράμματα του Ορίζοντα 2020 είναι ένας καλός τρόπος να έρθουν σε επαφή η Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης με επιχειρήσεις του εξωτερικού και να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος σημειώνει ο έμπειρος επιχειρηματίας.
Φώτο:Πέτρος Σουκουλιάς Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος