Κομοτηνή – Κ. Χαριτόπουλος: 15.000 γιατροί που σπούδασαν στην Ελλάδα δουλεύουν στο εξωτερικό

Γιατροί Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Αναισθησιολογίας επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό από το να βρίσκονται σε αναμονή για τον διορισμό τους στην Ελλάδα -με δέλεαρ τις καλύτερες αμοιβές και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας ενισχύουν υγειονομικά συστήματα άλλων χωρών. Την εικόνα αυτή παρουσίασε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (17-1-2022) ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Μάλιστα υποστήριξε ότι η αύξηση των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ και ειδικά εκείνων των ειδικοτήτων που είναι «άγονες» στη χώρα μας, όπως η αναισθησιολογία θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το κλίμα ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο «Έλληνες γιατροί να φεύγουν στο εξωτερικό για να δουλέψουν εκεί με πολύ καλύτερες συνθήκες και πολύ καλύτερες αμοιβές».

Σύμφωνα με τον κο Χαριτόπουλο, στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερη η αναλογία γιατρών – ασθενών, κι αυτό από μόνο του αποτελεί επίσης δέλεαρ για μετανάστευση. «Είναι τελείως διαφορετικό δύο γιατροί να έχουν την ευθύνη μιας Κλινικής, όπως συμβαίνει σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία, και διαφορετικό να την έχουν δέκα γιατροί της ίδιας ειδικότητας με ό,τι φόρτο εργασίας κι αν επιφορτιστούν».
«Η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στη φυγή των γιατρών της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι απερίγραπτη» είπε ο κος Χαριτόπουλος εξηγώντας: «Πάνω από 12.000 -15.000 γιατροί σήμερα έχουν σπουδάσει, έχουν τελειώσει ειδικότητα στην Ελλάδα και δουλεύουν σε Νοσοκομεία του Εξωτερικού».

Όπως υποστήριξε, «οι αμοιβές που δίδονται στους γιατρούς του ΕΣΥ είναι αμοιβές τόσο πολύ χαμηλές που εξαναγκάζουν Έλληνες γιατρούς οι οποίοι δεν το επιθυμούν να φύγουν». Παράλληλα, τόνισε ότι: «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών θέλει να εργαστεί στην Ελλάδα, αγαπάει τη χώρα όπου σπούδασε και γεννήθηκε, αλλά παρόλο αυτά είναι τέτοιες οι συνθήκες που φεύγει». Στάθηκε δε στις συνθήκες εφημερίας των γιατρών που επικρατούν στα επαρχιακά νοσοκομεία, αλλά και στις συνθήκες στα εργαστήρια που υποστηρίζουν το κλινικό έργο των γιατρών. «Όλα αυτά δείχνουν μια φοβερή ‘γύμνια’ του ΕΣΥ» είπε σημειώνοντας πως αυτό «αποκαλύφθηκε με την πανδημία».

Ο κος Χαριτόπουλος στάθηκε στην πολύ μεγάλη θνησιμότητα η οποία υπάρχει στα επαρχιακά νοσοκομεία σε σχέση με τα νοσοκομεία του κέντρου, «κάτι», που όπως είπε, «το έφερε στην επιφάνεια η μελέτη Τσιόδρα» σημειώνοντας πως «αυτό είναι απόρροια που σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί στο προσωπικό του και την υλικοτεχνική υποδομή -αλλά στο προσωπικό κυρίαρχα» σημειώνοντας: «Πρέπει να κάτσουμε να προβληματιστούμε τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς οι Θρακιώτες κι εμείς οι Ροδοπαίοι».

Τόνισε δε ότι έχουν σταλεί «επανειλημμένες προτάσεις στο υπουργείο» αλλά «το υπουργείο δεν υλοποίησε καμία από αυτές τις προτάσεις». Ζήτησε δε την αύξηση του μισθού των νοσοκομειακών γιατρών, των γιατρών του ΕΣΥ. «Ο μισθός αυτός είναι χαμηλός, υποτετραπλάσιος σε σχέση με μισθούς που δίνονται σε χώρες όπου ξενιτεύονται οι Έλληνες γιατροί» είπε, μένοντας για μια ακόμη φορά και στις συνθήκες εργασίας. Και κατέληξε με τη σημείωση ότι παρατηρείται «αναμονή» ειδικευομένων για διορισμό, αλλά και καθυστέρηση σε ειδικότητες όπου παρουσιάζεται έλλειψη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος