ertnews.gr

Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 10-11-2017

Ο παλμός της τοπικής Επικαιρότητας στην ΕΡΤ Κομοτηνής
10/11 08:19
Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 10-11-2017

Η Κυβέρνηση στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοεμβρίου

Δέκα έξι Υπουργοί και γενικοί γραμματείς θα συμμετάσχουν στις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Κομοτηνή. Τις εργασίες του συνεδρίου ανοίγει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στις δύο και μισή το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ ολοκληρώνονται την Τρίτη με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το συνέδριο διοργανώνεται από κοινού από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μετάβασης από την εποχή της κρίσης, στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Βασικό ζητούμενο είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της περιοχής με ενέργειες που θα γίνουν, ενταγμένες μέσα στον εθνικό σχεδιασμό και ορίζοντα το 2021.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Ξενοδοχείο Chris & Eve την Δευτέρα 13/11/2017 και την Τρίτη 14/11/2017 και θα ολοκληρωθούν με κεντρική εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 14/11/2017 στις 18:30 στον ίδιο χώρο. Η κεντρική εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό του Δημάρχου Κομοτηνής,Γιώργου Πετρίδη και ομιλία του Περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου και θα ολοκληρωθεί με την κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ξενοδοχείο Chris & Eve.

Έξι συνεδρίες στο 6ο Συνέδριο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έξι συνολικά συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή η πρώτη με θέματα που αφορούν στις Υποδομές, στις Μεταφορές και στην Ψηφιακή Σύγκλιση, η δεύτερη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, η τρίτη με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, η τέταρτη με θέματα παιδείας, έρευνας, οικονομίας και γνώσης. Στην πέμπτη συνεδρία θα συζητηθούν θέματα επενδύσεων, εργασιακών σχέσεων και τουρισμού και στην έκτη θέματα υποδομών και πολιτικών που σχετίζονται με το χώρο της υγείας.

Συνέντευξη από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη Τύπου με θέμα το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Α.Μ.Θ. που πραγματοποιείται στις 13-14/11/2017 και διοργανώνεται από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. θα δοθεί σήμερα στη μία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

«Αναπτυξιακή Φιέστα»
Οι Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Δράμας & Έβρου της ΠΑΜΘ θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση μαζί με άλλους φορείς και σωματεία την ημέρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή. «Για να κρύψουν ότι η πολιτική που ακολουθούν δημιουργεί την κρίση και τα μνημόνια, στήνουν σε πολλές περιοχές της χώρας και στην Κομοτηνή στις 13-14 Νοέμβρη «αναπτυξιακή φιέστα», ώστε μαζί με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή τους πολιτική, να κάνουν τον λαό συνένοχο, χειροκροτητή της πολιτικής τους.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των συλλόγων.

Εκλογές για τον πρόεδρο της Κεντροαριστεράς
Εκλογές για τον Πρόεδρο του ενιαίου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς θα διεξαχθούν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ. Τα εκλογικά κέντα της Περιφερειακής Ενότητας ΡΟΔΟΠΗΣ έχουν οριστεί ως εξής: 1. Εκλογικό κέντρο Δήμου Κομοτηνής: αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου «Γιώργος Παυλίδης», 1ος όροφος Αντιπεριφέρειας Ροδόπης-κτίριο πρώην Νομαρχίας. 2. Εκλογικό κέντρο Δήμου Μαρωνείας-Σαπών: Συνεδριακό Κέντρο Σαπών 3. Εκλογικό Κέντρο Δήμου Ιάσμου: Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Ιάσμου 4. Εκλογικό Κέντρο Δήμου Φιλύρας-Αρριανών: Δημαρχιακό Μέγαρο Φιλύρας

Κοινωνία
Καταβολή προνοιακών επιδομάτων
Ξεκινάει σήμερα  η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 2.370 δικαιούχους στην Ξάνθη. Η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς αφορά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2017 και πραγματοποιείται μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων (ΔΙΑΣ) Α.Ε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης ενεργοποίησαν όλες τις διαδικασίες προκειμένου καταβληθούν άμεσα τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οικονομία -Επαγγέλματα
Ρεκόρ Γκίνες

Ρεκόρ Guinness κατέκτησε ο μεγαλύτερος καβουρμάς παγκοσμίως, μήκους 15,1 μ., ο οποίος παρασκευάστηκε στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης στις 22 Μαρτίου 2017, από κορυφαίες θρακιώτικες επιχειρήσεις του είδους, με τα ίδια αγνά υλικά και την ίδια παραδοσιακή τεχνική με την οποία παράγεται εδώ και αιώνες στη Θράκη. Πρόκειται για την κατάκτηση του δεύτερου ρεκόρ γκίνες, μετά την καριόκα Ξάνθης. Ο πρόεδρος και τα μέλη Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, στο Επιμελητήριο Ξάνθης με αφορμή την κατάκτηση του δεύτερου αυτού ρεκόρ γκίνες. Ο καβουρμάς, μήκους 15,1 μέτρων και βάρους 298,3 κιλών, παρασκευάστηκε από τέσσερις επιχειρήσεις (δύο από τον Έβρο και δύο από την Ξάνθη) στο κλειστό γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης» της Ξάνθης. Σε μια αντίστοιχη δράση του Επιμελητηρίου Ξάνθης είχε παρασκευαστεί καριόκα-γίγας, βάρους 383 κιλών, η οποία κατόρθωσε και έλαβε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Εθελοντισμός
Ξεκίνησε το Βασικό Σχολείο Εκπαίδευσης για Νέους Εθελοντές Διασώστες
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης ξεκίνησε νέο κύκλο Βασικής Εκπαίδευσης για νέους Εθελοντές Διασώστες. Το Βασικό Σχολείο θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιανουαρίου 2018. Στα δύο πρώτες συναντήσεις (6 και 8 Νοεμβρίου), ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΜΚΟ Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ζαφείρης Τρόμπακας ανέλυσε τις ενότητες: «Σχεδιάζοντας το Απρόοπτο-Επικοινωνίες Εναέριων Μέσων» και «Βασική Μετεωρολογία-Κεραυνοί, Αεροδιάσωση». Θέτοντας την πολυετή του πείρα στους νέους εθελοντές αναφέρθηκε σε μια σειρά από περιστατικά που συνέβησαν, ενώ μέσα από βιωματικές εμπειρίες κατέδειξε τους τρόπους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα λάθη που έχουν γίνει, κατά τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως «ειδικός είναι αυτός που έχει κάνει όλα τα λάθη».

Προληπτικός έλεγχος στον Καρκίνο του Μαστού
Το Τμήμα Κομοτηνής των Νηρηίδων – Θυγατέρες της Πηνελόπης διοργανώνει σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Προληπτικού Ελέγχου του Καρκίνου του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», ενημερωτική ομιλία με θέμα «Η σημασία του προληπτικού ελέγχου στον Καρκίνο του Μαστού», με ομιλήτρια την Δρ. Ιωσηφίδου Ροδονίκη, Διευθύντρια Χειρουργικού Ογκολογικού Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, αύριο Σάββατο 11/11/2017 και ώρα 18:00 και είναι ανοιχτή προς όλους τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη Κομοτηνής
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων σήμερα στις έξι το απόγευμα θα ιερουργήσει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Κομοτηνής.

Περιβάλλον
Δράση με τίτλο «Ανακυκλώστε στους μπλε κάδους» θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις δέκα το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία.

Πολιτισμός
1η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο Ν.Ροδόπης

ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου,σε συνεργασία με τον Δήμο Ιάσμου και με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά η 1η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο Ν.Ροδόπης στις 9 και 10 Δεκεμβρίου με στόχο την καθιέρωση της ως ετήσια γιορτή του συλλόγου. Η γιορτή Τσίπουρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου θα πλαισιώνεται και από παράλληλο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων: Ημερίδα με θέμα καλλιέργεια, παραγωγή, απόσταξη, ευρωπαϊκά προγράμματα, χρηματοδοτικές δυνατότητες και νομικό πλαίσιο που διέπει την καλλιέργεια της αμπέλου, ως πυλώνα ανάπτυξης, με Εισηγητές Ακαδημαϊκούς, Γεωπόνους και Επιχειρηματίες. ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων και ερωτήσεων. Επίσκεψη σε τοπικά τσιπουράδικα για να γνωρίσουμε την μυσταγωγία απόσταξης τσίπουρου να μάθουμε τα μυστικά του και για να ζήσουμε από κοντά την ιεροτελεστία της παρασκευής σταγόνα-σταγόνα του πιο… χαρούμενου αποστάγματος. Αναπαράσταση της απόσταξης τσίπουρου που θα γίνει στο μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Έκθεση παλαιών φωτογραφιών. Και έκθεση Θρακο-Μακεδονικών Προϊόντων & Γαστρονομίας θα λειτουργεί ως μια υπαίθρια αγορά που θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία του Ιάσμου και θα διαρκέσει όλο το διήμερο. Πρόκειται για έναν επιπρόσθετο στόχο του Συλλόγου που είναι η πραγματική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω της ανοικτής υπαίθριας αγοράς, των εξαίρετων τοπικών προϊόντων, μοναδικά στο είδος τους και πιστά στις τοπικές μας παραδόσεις, με σκοπό την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις
Συνελήφθη χθες (8-11-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 48χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις. Ειδικότερα, μετά από σχετική καταγγελία, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι, ευρισκόμενος σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Ξάνθης, προέβαινε σε ακόλαστη πράξη. Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Αθλητισμός
Κύπελλο Θράκης Ζίου Ζίτσου
Στο Κύπελλο Θράκης JU-JITSU 2017, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Φιλάθλου Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ζίου-Ζίτσου συμμετείχαν αθλητές του ΑΣ Γινγκ Γιανγκ Κομοτηνής. Τους αθλητές καθοδήγησαν οι προπονητές Δήμητρα Μουσχάκη (Μαύρη Ζώνη JU-JITSU – 5 DAN), και Δημητρακόπουλος Ευθύμιος (Μαύρη Ζώνη JU-JITSU – 1 DAN). Οι 32 αθλητές του συλλόγου ΓΙΝ ΓΙΑΝΓΚ, διακρίθηκαν με 30 μετάλλια, ο καθένας στην κατηγορία του.

Καιρός
Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί στην Θράκη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version