Κομοτηνή: Εντατικοποίηση ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας ζητούν εργαζόμενοι στη ΒΙ.ΠΕ.

Αστοχίες και λάθη δεν λείπουν από ένα χώρο δουλειάς. Ιδιαίτερα όταν η πίεση για “να βγει η παραγωγή”, “να παραδοθούν παραγγελίες” είναι μεγαλύτερη.

Όπως δεν λείπουν και οι αναφορές για ατυχήματα, άλλοτε μικρά και σχεδόν αναιπέσθητα και άλλοτε πιο σοβαρά που χρήζουν νοσηλείας. Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγιεινής κι Ασφάλειας στην Εργασία από την Τεχνική Επιθεώρηση στους χώρους εργασίας ζητούν εργαζόμενοι και εργαζόμενες στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.)της Κομοτηνής.

Μιλώντας στο www.ertnews.gr σημειώνουν ότι στα χρόνια εργασίας τους (10, 15 χρόνια ) είτε έχουν δει ελάχιστους ελέγχους είτε δεν έχουν ζήσει καθόλου.

Μπορεί ο αριθμός των εργαζομένων να μειώθηκε αισθητά σε σχέση με πριν είκοσι (20) χρόνια, «είναι δεν είναι 2000» λένε, και οι Βιομηχανικές Μονάδες που λειτουργούν να μην ξεπερνούν τις δέκα (10) από τις ενενήντα εννέα (99) κάποτε, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι στις εναπομείνασες δεν συντρέχουν λόγοι για τη διενέργεια ελέγχων, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των κανονισμών και της νομοθεσίας για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία, κάτι «πολύ σημαντικό», όπως δήλωσαν σήμερα (14-10-2022) μιλώντας στο www.ertnews.gr.

Τους συναντήσαμε πριν την έναρξη του ωραρίου τους, σε εργοστάσιο με τρεις βάρδιες ο ένας, σε μονάδες με λιγότερο προσωπικό οι άλλοι δύο. Όπως τόνισαν είναι αίτημα πολλών χρόνων τώρα η ίδρυση και λειτουργία χωριστού Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στο Νομό Ροδόπης, ώστε και συχνότεροι να είναι οι έλεγχοι και όπου απαιτείται να διενεργούνται, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, «ούτε το εργοδοτικό συμφέρον, ούτε η εκμετάλλευση απουσιάζουν». Ο μικρό αριθμός των εργαζομένων και ο κατακερματισμός τους σε πολλές μονάδες τους «αφαιρεί» οργάνωση, δυναμική και διεκδίκηση παραδεχόμενοι πως τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά και θέματα αυξήσεων μπαίνουν ολοένα και πιο σπάνια στο τραπέζι της εργοδοσίας από τους ίδιους λόγω του φόβου της απώλειας της εργασίας τους.

Η ασφάλεια δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη ΒΙΠΕ. Αντιθέτως τα ζητήματα που γεννά η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και το διογκωμένο έξοδο της θέρμανσης είναι θέματα που αγγίζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Όσον αφορά στα όνειρα του Βιομηχανικού Εργάτη σήμερα; Κι αυτά φαίνεται πως έχουν “ψαλιδιστεί” , “υγεία και δουλειά να υπάρχει” λένε και προσθέτουν “θα αλλάζαμε ευχαρίστως με κάτι καλύτερο, αλλά η προοπτική του καλύτερου απουσιάζει”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος