ertnews.gr

Κομοτηνή: Μια “κιβωτός” Γνώσης και Πολιτισμού στον Ίασμο

Δεκάδες επισκέπτες στο Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ιάσμου
17/04 11:54
Κομοτηνή:  Μια “κιβωτός” Γνώσης και Πολιτισμού στον Ίασμο

Κατά τη διάρκεια των Χαιρετισμών και του Πάσχα οι υπεύθυνοι του Μουσείου Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ιάσμου χρειάστηκε να ανοίξουν πολλές φορές την πόρτα του, να υποδεχτούν και να ξεναγήσουν στους όμορφους χώρους του εκατοντάδες επισκέπτες, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα το ΔΣ του πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου και προσέφερε επιπλέον ζωντάνια στον όμορφο τόπο.

Κομοτηνή:  Μια “κιβωτός” Γνώσης και Πολιτισμού στον Ίασμο«Ένα από τα μελήματα του Συλλόγου ήταν η συγκέντρωση και η διαφύλαξη του λαογραφικού υλικού που υπήρχε στα ντόπια σπίτια του Ιάσμου που συνεχώς εμπλουτιζόταν με την πρόθυμη προσφορά των κατοίκων «για να μείνουν και να θυμίζουν άλλες εποχές»» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Ηλίας Μπούκας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής με καμάρι για τον πολύ όμορφο χώρο.

Το μουσείο, που είναι ιδιοκτησία του Πολιτιστικού Συλλόγου, είναι ένα πέτρινο διώροφο σπίτι με την ντόπια αρχιτεκτονική που για λειτουργικούς σκοπούς όμως και λόγους ασφάλειας διαμορφώθηκε η εξωτερική του όψη. Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο Μυλωνά, στον κάτω όροφο ο επισκέπτης συναντά το «Χαγιάτ», το «Κατώϊ» και το καθημερινό δωμάτιο την «κουζίνα». Η ξύλινη σκάλα οδηγεί στον πάνω όροφο με τη «Σάλα» και το «κρεβάτι», τα δωμάτια με τα «τζάκια» και τις «μεσάντρες». «Το μουσείο είναι ένα δείγμα Ιασμιώτικου σπιτιού, όλα στρωμένα και βαλμένα, όπως τότε» τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Σερβίτσια κρυστάλλινα, υφάσματα και στρωσίδια, γεωργικά εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης φτιαγμένα με μεράκι είναι λίγα μόνο από όλα εκείνα που περιμένουν τον επισκέπτη. Αλλά και εικονίσματα, τρίπτυχα και μουσαμάδες, φερμένα από τους Αγίους Τόπους, που δηλώνουν, όπως ο κος Κυριάκος Μόσχος σημειώνει «το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων».

Μια “κιβωτός” γνώσης, πολιτισμού και παράδοσης που ανοίγει φιλόξενα τις πόρτες της αφού πρώτα υπάρξει συνεννόηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Ανοίγουν «Σεντούκια» και «Κατώγια» και γυρίζουν το χρόνο πίσω.
Φώτο: Στιγμιότυπα από το Μουσείο ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version