Κομοτηνή: Απουσία ενημέρωσης για τα θέματα ασφάλειας στον εργασιακό χώρο επισημαίνουν εργαζόμενοι

Ογδόντα τέσσερις (84) συνολικά θάνατοι σε εργασιακούς χώρους κατεγράφησαν το 2022 και σαράντα ένας (41) το 2021, συν δέκα εργαζόμενοι βαριά τραυματισμένοι σύμφωνα με έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ και της Γραμματείας Υγείας κι Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ.

Αριθμοί που «κρύβουν» τραγικές ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για «ραγδαία επιδείνωση στα θέματα ασφάλειας στον εργασιακό χώρο». Και οι εργαζόμενοι, για έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και για αδιαφορία αρκετά συχνά των εργοδοτών.

Όπως τονίζουν στο www.ertnews.gr η μη καταγραφή περιστατικών στο χώρο της εργασίας που σχετίζονται με την υγεία των εργαζομένων είναι κανόνας. «Είχα ελάχιστες ημέρες στη δουλειά και κατά τη διάρκεια παράδοσης παραγγελίας είχα ατύχημα, δυστυχώς οι τότε εργοδότες μου δεν κάλυψαν το παραμικρό, ούτε κανείς άλλος, δεν είχα τα απαραίτητα ένσημα» δήλωσε στο www.ertnews.gr νεαρή εργαζόμενη μην κρύβοντας την αγωνία της για τα δυσάρεστα που συμβαίνουν στο χώρο της δουλειάς, «θέμα τύχης ή ατυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μεγάλο κενό που υπάρχει στο χώρο εργασίας, αυτό της έλλειψης Επιθεωρητών Εργασίας, το επεσήμαναν πρόσφατα, τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης, όσο και ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Γιώργος Χατζηαθανασίου μιλώντας στο www.ertnews.gr. «Είναι ένα πολύ μεγάλο αρνητικό στοιχείο η απουσία τους» είπαν ζητώντας την παρέμβαση τόσο του Υπουργείου Εργασίας, όσο και της Περιφέρειας.

Έλλειμμα επίσης το γεγονός ότι δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες (ασθένειες για παράδειγμα που προκαλούνται σε έναν εργασιακό χώρο λόγω της χρήσης χημικών ουσιών ή άλλων αιτιών.)

Όπως τονίζουν, εργαζόμενοι κι εργοδότες, αναγκαία θεωρείται η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, εκπαίδευσης σε θέματα υγιεινής κι ασφάλειας τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ισχύει και ποια είναι τα δικαιώματά μας» αναφέρουν, αρκετά συχνά, στο www.ertnews.gr νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι προσθέτοντας ότι για την αποφυγή και τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών θα έβλεπαν θετικά την παρακολούθηση σεμιναρίων και προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία, αν και εργαζόμενοι πέντε, έξι, επτά, οκτώ και άλλοι δέκα χρόνια ήδη, δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν ποτέ.

Μάλιστα κάποιοι από τους νέους και τις νέες σχολιάζουν την έλλειψη ενημέρωσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ό,τι ακούμε από τους παλιότερους και ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο τυχαία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος