Κομοτηνή: Από τη Γερμανία στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές

Από τη Γερμανία στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές. Ο κος Σονέρ με την οικογένειά του κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έρχεται στην Ελλάδα για να δει τους γονείς του, συγγενείς και φίλους και να πάρει κάποιες απαραίτητες “ανάσες” δροσιάς. Ο κος Σονέρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και γνωρίζει καλά τη ζωή σε αυτή τη χώρα. «Το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό» λέει και σημειώνει «Όσοι έρχονται βγάζουν λεφτά, αλλά εκεί μένουν, λίγα μπορούν να αποταμιεύσουν». Παρατηρεί κι εκείνος τα τελευταία χρόνια από την έναρξη της κρίσης και μετά να αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. «Έρχονται, τα τελευταία χρόνια, πολλοί από την Ελλάδα. Βρίσκουν δουλειά σε εργοστάσια ή ζουν από το κράτος. Και το κράτος, μέσω της Πρόνοιας, τους στηρίζει» δηλώνει.

Και ο ίδιος πιο πριν εργαζόταν σε εργοστάσιο, τώρα στις οικοδομές. «Έχει δουλειά ή υπάρχει κρίση;» τον ρωτάμε « Έχει δουλειά, όποιος θέλει να εργαστεί βρίσκει δουλειά, συνήθως σε εργοστάσια, ανάλογα με το τι δουλειά βρίσκουν εκεί δουλεύουν» απαντά.

Και μιλά πάλι για το ακριβό κόστος ζωής: «Αν κερδίζει 2000 ευρώ μια τετραμελής ή πενταμελής οικογένεια δίνει τουλάχιστον 700 ή 800 ευρώ στο ενοίκιο συν τα χρήματα για λογαριασμό ρεύματος και θέρμανσης φτάνουν τα 1000 ευρώ. Με τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλύψουν την αγορά τροφίμων αλλά και όποια άλλη ανάγκη προκύψει και να μείνουν και χρήματα στην άκρη». Κάνει ένα πρόχειρο υπολογισμό και τα οφέλη όπως λέει λίγα για κάποιον που δουλεύει μόνος από όλη την οικογένεια.«Στην Ελλάδα ζει κανείς καλύτερα» υποστηρίζει ο κος Σονέρ και προσθέτει «Στη Γερμανία τέτοια ζωντάνια δεν υπάρχει, δεν υπάρχει στο βαθμό της Ελλάδας».

Σχεδιάζει, όταν βγει στη σύνταξη να επιστρέψει στην Ελλάδα. “Θέλω να επιστρέψω όταν βγω στην σύνταξη. Αν υπήρχε δουλειά κατευθείαν θα ερχόμασταν εδώ γιατί οι γονείς μου εδώ μένουν. Αλλά δουλειά δεν υπάρχει στην Ελλάδα, τι να έρθουμε να κάνουμε; Θα του έλεγα αν δεν βρίσκει δουλειά στην Ελλάδα να έρθει στη Γερμανία. Όμως αν βρίσκει εδώ δουλειά, έστω και με 1000 ευρώ να μείνει εδώ που κάθεται. Δεν θα κερδίσουν εκατομμύριο ερχόμενοι στη Γερμανία”.
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος