ertnews.gr

Κομοτηνή: Αναγκαία η συμφωνία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

30/07 05:33
Κομοτηνή: Αναγκαία  η συμφωνία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

«Στις εκλογές στις 7 Ιουλίου που σημειώθηκε μια σαφέστατη νίκη της ΝΔ, ο ελληνικός λαός της έδωσε την αυτοδυναμία να κυβερνήσει την Ελλάδα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία των Προγραμματικών δηλώσεων, εκεί ακούσαμε τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη σε ένα λόγο πάρα πολύ γλαφυρό να αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις. Αλλά, η χώρα όμως , μην ξεχνάμε ότι είναι σε μια αυξημένη επιτήρηση. Βγήκε από μια δεινή κρίση στις 21 Αυγούστου του 2018 και αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει σε μια σχετική κανονικότητα» δηλώνει ο κος Μενέλαος Μαλτέζος, περιφερειακός σύμβουλος Αν.Μ.Θράκης, μέλος του ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Κομοτηνή: Αναγκαία  η συμφωνία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
Ο κος Μαλτέζος με τον συνάδελφο του κ. Μουσταφά Κατραντζή

Ο κος Μαλτέζος υποστηρίζει πως ένα μέρος από αυτά που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη ήταν νομοθετημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση και για τον ΕΝΦΙΑ και για μια σειρά άλλα ζητήματα. «Δεν απάντησε ο κος Μητσοτάκης αν θα μειώσει την προκαταβολή, ένα βασικό στοιχείο που δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες» τονίζει σημειώνοντας με νόημα «Τις λεπτομέρειές θα τις δούμε στο mini φορολογικό νομοσχέδιο και σ’ αυτό του Σεπτεμβρίου εκεί θα έχουμε την δυνατότητα, βλέποντας τις λεπτομέρειες γιατί εκεί κρύβεται ο διάβολος, να τοποθετηθούμε με σαφήνεια ως οικονομικό επιμελητήριο, αλλά και προσωπικά ως “Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων”.»

“Ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο για την επόμενη μέρα;”

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μαλτέζο είναι να συμφωνήσουν όλες οι δυνάμεις σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο για την επόμενη μέρα; Θα συνεχίσουμε στην παρασιτική οικονομία , αυτή που είδαμε να ενισχύεται στο παρελθόν, εκφραζόμενη από τις πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όταν λέμε παρασιτική οικονομία μιλάμε για οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες δεν έχουν παραγωγή , απλώς μεσολαβούν και δημιουργούν οικονομικές συναλλαγές οι οποίες δεν στηρίζουν ούτε την απασχόληση , ούτε αξιοποιούν το τοπικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ούτε τους τοπικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Απλά μεσολαβούν για να κάνουν μια εισαγωγή ή ο,τι άλλο κι αυτό το πληρώνουμε ως χώρα» τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως υποστηρίζει ο έμπειρος οικονομολόγος θα πρέπει να δουν οι υπεύθυνοι ποιους τομείς δραστηριότητας θα αναπτύξουμε στην περιοχή έτσι ώστε να μπορεί η χώρα να αναταχθεί και να σταματήσει το brain drain . Όπως επίσης υποστηρίζει πως «θα πρέπει και η πυραμίδα του δημογραφικού να αρχίσει να αποκαθίσταται διευρύνοντας την νεότερη ηλικιακή βάση κι ανεβαίνοντας προς τα πάνω να πάμε σε όσον το δυνατόν μεγαλύτερες ηλικίες γιατί ό,τι και να κάνουμε στο Ασφαλιστικό, αν δεν υπάρχει διευρυμένη βάση, αν δεν μειωθεί η ανεργία, που είναι το ζητούμενο, δεν θα πετύχουμε πολλά. Η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε μια μείωση της ανεργίας από το 28% στο 18% και κάτω, αλλά αυτό θα πρέπει τα επιταθεί».

Όπως λέει ο κος Μαλτέζος θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία κυρίων για να αποφασιστεί τι θα αναπτυχθεί. «Ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας μπορεί να συμμετέχει στον ΑΕΠ με ένα ποσοστό 3-4-5-6%, αλλά σε επίπεδο απασχόλησης έχει διπλάσιο. Θα τον αναπτύξουμε αυτόν τον τομέα; Θα στρέψουμε πόρους εκεί; θα αξιοποιήσουμε πόρους για να γίνουν αναδασμοί; Θα αξιοποιήσουμε τα επιφανειακά νερά; θα αποκαταστήσουμε τα φράγματα, τα υπόγεια δίκτυα; Έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής;» Αναρωτιέται σημειώνοντας με νόημα πως αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι τοπικοί άρχοντες.
Φώτο:Μενέλαος Μαλτέζος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version